Son yıllarda Türkiye’de yaygın bitki yetiştirme konusunda ilk sıralarda bulunan biber yetiştiriciliği, üretici için oldukça faydalı ve gelir kazanımı açısından önemi tarım çeşitlerinden biridir. Akdeniz kıyısı taraflarında bolca, en çok da Antalya’da Finike, Demre ya da Kumluca gibi bölgelerde sera biber yetiştiriciliği yaygındır.

Önemli sebzelerden biri olan biberler, taze olarak tüketimi ve salça yapılması halinde yemeklerde bolca kullanılan sebzelerden biridir. Bunlarla beraber salata olarak tüketilebilir, turşu yapılarak tüketilebilir ya da acı biberlerle toz haline getirilerek kırmızı toz biber şeklinde de kullanılması konusunda birçok alanlarda kullanımı bulunur. Yeşil biberler tüketildiğinde en çok faydası da C vitamini kapsıyor olmasıdır. Sindirim sisteminde en iyi koruyucu özelliğini de içerisindeki acısı ile birlikte vermektedir.

Biber Çeşitleri Nelerdir?

Araştırmalara göre biber çeşitleri konusunda ülkemizde yetiştirilen çokça biber çeşidi bulunur. İç pazarla birlikte son yıllarda birçok ülkenin talep etmesi, ekim sahası içinde de çeşitli biber üretimleri konusunda şu biberler üretilmektedir:

  • Sivri biberleri
  • Carliston biberler
  • İri kırmızı biberler
  • Dolmalık biberler
  • Konik biberler
  • Domates biberleri

Biber Yetiştiriciliğinde İklim Şartları

Biber yetiştiriciliği konusunda iklim şartları için ılık ve sıcak mevsimleri seven sebzeler olarak bilinirler. Soğuk havalardan olumsuz anlamda fazlaca etkilenen biberler, eğer sıcaklığın sıfırın altına düşme riski olan bölgelerde yetiştirilmek istenirse bitkiler doğrudan çürür ve ölür. İlkbahar döneminde don tehlikesinin kalktığı dönemlerde, havanın sıcak olmaya başlamasıyla uygunluk kazanır. Buna göre hava sıcaklık şartlarında uygun bir vakit bulunduğunda yapılır. Biber bitkileri hava sıcaklığı 15 derece altında olmamalı ve 32 derece üstüne de çıkmaması gerekir.

Biber Yetiştiriciliğinde Toprak Şartları

Biber yetiştirme konusunda iyi bir gelişim kazandırmak için, en iyi verimi alabilme konusunda toprağın derin, su tutma kabiliyeti yüksek olan ve geçirgen olan nitelikte olmasına özen gösterilmelidir. Zengin bahçe toprağı olarak da anılan özel bir toprak olarak tınlı topraklardan faydalanarak biber yetiştiriciliği uygulanabilir.

Kumlu ve tınlı topraklar üzerine biber yetiştirmek istendiğinde erken verim alma isteğinizi de biraz olsun gerçekleştirebilirsiniz. Bununla beraber eğer ki bol mahsul almak isteğiniz varsa, toprak isteği konusunda kumlu ve killi topraklar tercih edilerek en iyi toprak reaksiyonunu yakalayabilirsiniz.

Biber Yetiştirme Yöntemleri Nelerdir? 

Biberlerin yetiştirilmesi konusunda yöntemler ve adımlar toplamda 6 adımda gerçekleştirilebilir. Bunları detaylandırmak gerekirse aşağıdaki gibi sırasına uygun şekilde uygulama yapılabilir. 

Ekim Zamanı: Biber tarım alanı sahibi olmak için her yıl aynı bölgeye biber dikilmelidir. Bu konuda son yıllarda sıkça görülen phytophtotra capcici mantarına karşı her yıl aynı toprağa biber dikerek bu mantarın yok olmasını sağlayabilirsiniz. Ekim nöbeti konusunda ise bitkiler pamuk, buğdaygiller ve buğday ile harman edilmesi gerekir. En iyisi ise genelde tercih edilen buğday, ikinci ürün ve biber olarak belirlenerek yapılandır.

Toprak Hazırlığı: Toprağı hazırlamak için sonbaharda uygulamalar yapılır. Derin sürüm yapacağınız bu toprakta İlkbahar dönemi geldiğinde de hafif bir tapan çekilerek işlem yapılabilir. 

Ekim ve Dikim İşlemleri: Tohumları toprakla buluşturmadan önce sıcak yastıklara ekerek buralarda çimlendirebilirsiniz.  Bu fidelerde 3-4 yaprak olduktan sonra, Nisan ayı sonuna doğru fideler esas dikim yerleri olarak topraklara giderler. Biberler genel olarak 80 cm, sıra üzeri 30 - 50cm olacak şekilde dikilme işlemleri uygulanabilir. Dikim yapılırken fidelerde çapa ile açılacak yerlere fideler yerleştirilir. Çukur boş alanları ise toprakla yeri kapatılarak hafifçe bastırarak kapatabilirsiniz. Dikim sonrasında hemen can suyu vermelisiniz.

Gübreleme: Topraklardan iyi bir verim almak için, toprak hazırlığı olarak 3 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir. Bunun için biber yetiştirilecek toprağa bu gübre uygulanmaktadır. Fosforlu gübrenin tamamı ile azotlu gübrenin yarısı olacak şekilde toprakta uygulama yapılır.

Sulama: Biber sulama dönemi ise dikimden 10 - 15 gün sonra başlanmalıdır. İlk meyve görülmeye başladıktan sonra biber hafta aralıklarla uygulama yapılır, sulamalara devam edilir. Eylül sonunda ve Ekim başında sulama işlemine son verilmesi gerekmektedir.

Bakım Zamanı: Dikimden ortalama 1 hafta sonra geçtiğinde, yabancı otları ayıklama, toprağı da rahatlatmak için birinci olarak çapa ile işlem yapılmalıdır. Mayıs ayı itibariyle ise boğaz doldurma ile ikinci çapa, Haziranda ise son kez üçüncü çapa uygulaması gerekmektedir.

Biber Hastalıkları Nelerdir?

Biberlerin virüs hastalıkları bulunmaktadır. Bazı hastalıklara dikkat ederseniz ve en başında uzak bırakırsanız biber yetiştiriciliğini de sağlıklı şekilde tamamlarsınız.

Virüs hastalıkları arasında yer alan biber mozaik virüsü, tütünlerden bibere geçen bir virüstür. Biber yapraklarının üzerinde mozaik lekeler yer alır ve beyaz ya da sarımsı mozaik olarak gözükür. Bitki gelişimini yavaşlatır. Yaygın bir bitki hastalığıdır. En başında önlem alınmalıdır.

Hıyarlardan biberlere geçen bir başka hastalık ise, hıyar mozaik virüsü olarak görülür. Toprak bitleri ve emici böceklerin aracılığıyla yayılan bu virüs, çok yıllık yabani otlarla birlikte bulunur. Biberin yapraklarında doğrudan açık yeşil renklerde mozaik lekeleri görülür. Meyvelerde ise anormal şekilde kıvrılma durumu olur, şekil bozukluğu meydana gelebilir. Hatta sert ve küçülme durumlarını da gözlemlersiniz. Verim miktarını düşüren, kaliteyi düşüren bir virüstür. En başında dikkat edilmelidir.

Bir başka virüs ise biberde patates adi mozaik virüstür. Patateslerden geçen bu virüs, elle temas edildiğinde ya da aletler ortak kullanıldığında bulaşmaktadır. Biber. yapraklarında görülen damardaki irili ufaklık lekeler, bu virüsün habercisidir. Bazı zamanlarda bu yapraklar kurur ve delinir. Bazen de yaprak kurumaları yapar.

Phytophtotra capcici olarak bilinen bitkinin kök boğazından siyahlaşma olarak görülen mantar olarak bilinir. Biber bitkisinde solgunlaştırma yapar, ani ölüm sebebidir. Bu hastalık için tedbir, fide yetiştirmek ve sağlıklı tohum kullanımı olacaktır. Kök boğaza gelmeyecek biçimde sulama yapılarak sırta dikim yapmak, derin dikimden kaçınılması gerekir.

Körpe fidelerde köke yakın boğaz alanlarında kemirme yapan danaburnu, biber fidelerinin kurumasına neden olur. Fideliklerde ve yeni gübreleme olan tarla, bahçe gibi alanlarda bu danaburnu virüsü görülür. Bazı ilaçlama yöntemleri ile beraber sulanarak danaburnu virüsünden kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Çökertme hastalığı olarak bilinen bu hastalık ise fide türü olarak körpe fidelerde görülmektedir. Fidelerde yer alan sararmalar ya da fidelerde toprak yüzeyinde devrilmesi sonucuyla görülür. Devrilen fidelerde kuruma olur. Eğer tedbir alınmazsa, bütün fidelere sırayla sıçrar ve fidelerde sararma yapar. Hastalık ekim ve fazla sulama sebebiyle görülür. Bu konularda fazla sulama yapılmadan dikkatli şekilde uygulama yapılması gerekir.

Virüs kadar tehlikeli bir diğer hastalık olarak bilinen solgunluk hastalığı ise hem yaprakları soldurur hem de sap kısımlarında biberin iletim dokularını kahverengi renge büründürerek solgun yapar. Bu tip hastalık noktasında yeterli mücadele edilebilir çözüm bulunmamaktadır. Doğru uygulamalar bulunsa da en iyi ve garanti yol dayanıklı biber çeşitlerini yetiştirmeye dayalı tohumlar bulmak olacaktır.

Biber Yetiştiriciliği Hasat Dönemi

Haziran ayı sonunda ve Temmuz ayı başlarında başlayan bu hasat dönemlerinde genel olarak Ekim ayı ortası gelindiğinde son bulması beklenir. Toplamda bu dönemler arasında yapılan hasat sayısı 9 - 15 arasında değişmektedir. Hasat işlemleri genel olarak haftada bir kez olacak şekilde uygulanmaktadır.