Ülkemiz, meyve ve sebze yetiştiriciliği kapsamında birçok bölgesiyle ön plana çıkmaktadır. Tarım konusunda adeta gizli bir cennet olan Türkiye, gerek verimli toprakları gerekse hasat sezonunun uzunluğuyla son derece verimli mamüller vermektedir. Özellikle erik yetiştiriciliği dahil diğer meyve türlerinin de elde edilmesinde ev sahipliği yapmaktadır. 

Erik yetiştiriciliğinde her detayın titizlikle uygulanması ve dikkat edilmesi gerekmektedir. Birçok türü olan erik, soğuk ılık iklim bölgelerinde yetişmektedir.  Özellikle kış aylarında soğuğa dayanıklılığı oldukça yüksektir. Fakat ilkbahar mevsiminde dayanımı azalmaktadır. Erik türlerinin iklim istekleri birbirinden farklıdır. Bu durumun da göz önünde bulundurularak yetiştiricilik yapılması gerekmektedir. İklim isteği bazında yetiştirilen erikler daha iyi sonuç verir.

erik yetiştiriciliği

Eriklerin toprak istekleri de farklılıklar içermektedir. Erik üretimi yaparken bu tip kısıtlar ele alınarak faaliyet gerçekleştirilmelidir. Tozlayıcı sayısı ve çeşidi ayarlanırken  pazarlama gibi kavramlar göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmelidir. Kış mevsimi soğuk ve yağışlı geçen alanlarda dikim işlemi ilkbahar aylarında olmalıdır. Toprak işleme kısmı ise şubat sonu ve mart ayının ortalarında yapılmalıdır. Eriğin kökleri toprağın yüzey kısmına yakın bir şekilde yayıldığı için derin toprak işleme unsuru yapılmamalıdır. 

Sulama kısmını ele alacak olursak yıllık yağış miktarı 750 mm'nin üstünde olan alanlarda sulama işlemine gerek olmadığını belirtmek isteriz. Çünkü toprak, ihtiyaç duyduğu su miktarını doğal yollardan alacaktır. Fakat durum tam tersi ise yani yıllık yağış miktarı 750 mm'nin altındaysa sulama zorunluluğu kaçınılmaz olacaktır. Eriklerin kök yapısı saçaklı olduğu için diğer meyvelere oranla daha fazla su ihtiyacı duymaktadır. Ayrıca ağaçların dipleri çapa yardımıyla işlenmektedir. 

Eriklerin sulama işleminde çanak, karık, karık-çanak ve tava yöntemleri arasından biri kullanılmaktadır. En çok tercih edileni ise damla su yönetimidir. Bunun sebeplerinin başında uygulama açısından pratik-kolay oluşu ve çevre kirliliğinin azaltılması gibi unsurlar gelmektedir. 

Erik çeşitlerinde bazı türler verimli veya kendine kısırdır. Kendine kısır çeşitlerle bahçe kurma aşamasında türlerin birbirlerini tozlayacak biçimde dikilmesi gerekmektedir. Erik soğuk iklim meyvesi olduğu için bahçelerinin tesisi de ona göre kurulmaktadır. Özellikle yaz aylarında rutin olarak tüketilen yeşil erik, lezzeti ve sağladığı faydalarla ayrıcalıklı bir yere sahiptir. 

Kış mevsimi soğuk geçen bölgelerde yetiştirilen erik, lezzet kapsamında farklı bir yere sahiptir. Budama aşamasında kırık veya kurumuş dallar en yakın yan dal üzerinden kesilmektedir. Bunun doğru bir işlem olduğunu belirtmek isteriz. 

Kaç Çeşit Erik Vardır:

Hem lezzeti hem de sunduğu birçok faydayla herkesin damak tadına hitap eden eriğin dünya üzerinde 2000’den fazla çeşidi vardır. Türkiye’de bu sayı 200’ün üzerindedir. Ülkemizde en çok bilinen .türleri arasında, can eriği, mürdüm eriği, papaz eriği ve tatlı üryani eriğidir. Erik ağaçları iri ve uzun olmakla birlikte kısa ve bodur çeşitlerinin de olduğunu belirtmek isteriz. İçerisinde bol miktarda B vitamini içermekle birlikte birçok mineral açısından da oldukça zengin bir meyvedir. 

Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilen erik, hoşaf ve pestil yapımında da en sık tercih edilen meyvelerin başında gelmektedir. Kurutularak yapıldığında ise bambaşka bir lezzete bürünmektedir. 

Eriğin İnsan Sağlığına Faydaları

Ülkemizde erik üretiminin yüksek miktarda olduğunu belirtirken, tüketim oranının da son derece fazla olduğunu bilmenizi isteriz. Bunun sebeplerinin arasında lezzetini ayrı bir yerde konumlandırırken faydalarının da çok etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Eriğin antioksidan özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda östrojen hormonun dengelenmesinde son derece etkili bir yere sahiptir. Kemikleri güçlendirirken, kemik erimesi gibi hastalıkların önüne geçilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. 

C vitamini içerek erik, soğuk algınlığının engellenmesini sağlamaktadır. Vücut direncini artırarak olası hastalıklara karşı doğal vitamin etkisine sahip olmaktadır. Aynı zamanda damar tıkanıklığı ve kolesterolü de engelleme özelliğine sahiptir. Bununla birlikte kalp dostudur! Kalp sağlığı açısından son derece faydalı bir meyve olan erik, kalp hastalarının en çok tercih ettiği doğal ürünlerin başında gelmektedir. 

Yüksek lif kaynağına sahip olan erik çeşitleri, tam bir bağırsak dostudur. Günde sadece 100 gr erik tüketimi, vücudun ihtiyaç duyduğu besin lifi ihtiyacının %6 sını karşılamaktadır. Özellikle kırmızı erik kan şekerini olması gereken dengeye getirmektedir. 

Erik türlerinin her biri farklı faydalara sahiptir. Obezite gibi sağlık problemleri yaşıyorsanız ve kilonuzu kontrol altına almak istiyorsanız erik tüketimi ile sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Çünkü erik, içerdiği zengin lif kaynağı sayesinde uzun süre tok tutabilme özelliğine sahip olmaktadır. 

Eriğin bünyesinde barındırdığı vitamin ve zengin mineraller, kolon kanserinin önüne geçilmesinde son derece önemli bir role sahip oluyor. Aynı zamanda romatizma gibi eklem ağrılarının da giderilmesinde en faydalı meyvelerin başında geliyor. 

Eriğin Cilt Sağlığına Faydaları 

Eriğin en önemli faydalarından biri kuşkusuz cilt sağlığına olumlu yönde etkileridir. Cildi yenilerken pürüzsüz ve canlı bir görünüm kazandırır. Cildi besler ve kırışıklık gibi sorunların önüne geçilmesini sağlar. Bağ doku yenilenmesini hızlandırarak cildi sıkılaştırır. Kanın pıhtı seviyesini düzenler ve ciltte çok daha canlı ve kusursuz bir görünüm yaratır.

Erik tüketimi, vücut ve cilt sağlığı açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Mayıs ayında yavaş yavaş piyasaya çıkan erik, öncesinde kendine kısır çeşitlerle bahçe tesisi içerisinde yetiştirilir. Son derece sağlıklı olan bu meyve hem çiğ hem de kuru olarak tüketildiğinde benzersiz bir lezzeti beraberinde getirmektedir.

Bu denli faydası ve tüketimi olan meyvenin de yetiştirilmesi son derece titizlik gerektirmektedir. Erik yetiştiriciliği ile uğraşan kişiler doğru gübreleme, sulama, dikme ve toplama zamanlamasına önem verirken, son derece verimli sonuçlar elde etmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz kriterler doğrultusunda yetiştirilen erik, başta ülkemiz olmak üzere birçok yerde verimli bir şekilde yetiştirilmektedir. 

Erik besleme programı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için ilgili sayfamıza göz atabilirsiniz.