Halk arasında limon olarak adlandırılan, dört ila altı metre yüksekliğe ulaşan hızlı büyüyen tropikal bir bitkidir. Yapraklar orta büyüklükte ve eliptik şekildedir. Turunçgillerden olan limon, en erken olgunlaşan türlerden biri olarak kabul edilir. Üretken aşama ekiminin ikinci yılından başlar. Yıl boyunca çiçek açar ve meyve verir, ancak ocaktan hazirana kadar daha yüksek bir üretime ve Temmuz'dan Aralık'a kadar daha düşük bir arza sahiptir. Limon üretiminde son yıllarda ülkemizde artış göstermektedir.

Limon, hüküm süren iklim koşulları elverdiği için ülkemizde son derece sevilen bir ağaçtır. Her evde ve kır evinde en az bir limon var. Genellikle çok daha kısa olmasına rağmen limon ağaçları ortalama 6 metreye kadar nihai yüksekliğe ulaşabilir. Çok düşük sıcaklıklara ve donlara dayanamaz. Düzgün bir şekilde büyümek için en iyi sıcaklık, bol güneş ışığına ihtiyaç duyarken bu sıcaklık 15 ila 30 ° C arasında bir yerde olmalıdır. Düşük nemin eşlik ettiği çok yüksek yaz sıcaklıkları, genel olarak yapraklarda ve meyvelerde sorun yaratır. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda limon üretimi düşer.

Meyvelerinin değerinin yanı sıra limon, parlak yaprakları, beyaz çiçekleri ve aynı ağaç üzerinde aynı anda çiçek ve meyvelerin varlığı sayesinde güzel bir süs ağacıdır. Antik çağda limon, sadece bazı zehirlere panzehir olarak değil, aynı zamanda salgın durumlarında iyileştirici özellikleri için de kullanılıyordu. Artık sitrik ve malik asit, sitrik asit esterleri, pektinler, mineraller ve en önemlisi C vitamini açısından çok zengin olduğu bilinmektedir. Kabuk ayrıca güçlü antiseptik özelliklere sahip bir madde içerir.

Limon Yetiştirme Tekniği

Limon sulama tekniği; Limon, toprak nemini korumak için düzenli sulamaya ihtiyaç duyar. İlkbahar ve sonbahar döneminde haftada en az bir kez sulama gerekirken, sıcak yaz döneminde haftada 2-3 sulamaya ihtiyaç duyar. Sulamanın sıklığı ve miktarı ağaçların yaşına, hâkim sıcaklıklara ve toprak türüne bağlıdır. Örneğin, çabuk süzülen kumlu topraklarda, limonun daha küçük miktarlarda daha düzenli sulamaya ihtiyacı vardır. Yeni ekilen limon fidelerinin, kök sistemleri iyi gelişene kadar düzenli sulamaya ihtiyacı vardır. Çiçeklenme döneminde limon çiçeklerinin düşmesine ve dolayısıyla üretimin azalmasına neden olduğu için aşırı sulamadan kaçınırız.

Limon Yetiştiriciliğinde Gübre Kullanımı

Meyve kalitesi yüksek üretim sağlamak için limonun iz element bakımından zengin tam organik gübrelerle düzenli olarak limon gübrelemeye ihtiyacı vardır. Gübreyi şubat ayından haziran ayına kadar iki ayda bir, sonbaharda iki kez eylül ve kasım aylarında uygulanır. Limonun yaşına göre uygun miktarda gübre toprağa katılır. Belirgin olarak, on yaşındaki limonlar için her gübreye yaklaşık bir kilo organik gübre eklenir. Limon ağacı hangi gübreyi sever? Limon yetiştiriciliği için, ilkbahar ve sonbaharda yanmış çiftlik gübresi ile gübrelemeye ihtiyaç duyar. Limon yapraklarının ve çiçeklerin dökülmesi azotlu gübrelerle aşırı gübrelemeye bağlı olabilir.

Limon Ne Zaman Ve Nasıl Budanır?

Limon ağacı, meyvelerin azaldığı bir dönemde ilkbahardan yaz ortasına kadar, kış donları geçtikten sonra budanır. Yıllık meyve budama işleminde, ağacın daha iyi havalandırılması ve güneş ışığını doğru şekilde alabilecek şekilde budama yapılması gerekmektedir. Limon bir fincan, küre veya doğal bir şekle sahiptir. Üretim budamasına gelince, limon budanmaya dayanmadığı için yaz ayında ancak dikkatlice yapılmalıdır. Bu ağaç, bir yaşındaki dallarda çiçek ve meyve üretir. Limon ağacı, genellikle meyve toplandıktan sonra budanır ve kış soğuklarının sona ermesi ideal bir dönem olarak kabul edilir. Budama sırasında, tüm ağacın güneşinden mümkün olan en iyi havalandırmayı ve aydınlatmayı sağlayacak şekilde budama yapılır ve kuru dalları ayıklanır.

Limon Çeşitleri Nelerdir?

Lamas; orta büyüklükte ve Mersin ilinin batısında yetiştiriciliği yaygın olan türdür.

Kara Limon; batı Akdeniz bölgesinde Demre Dikensiz olarak bilinir ve ülkemizde yetiştiriciliği yapılan yaygın limon türüdür.

Küt Diken Limonu; ülkemizin en eski limon çeşididir. Kasım ayında olgunlaşmaya başlar şubatta hasat edilir. Ülkemizde üretimi ve depolanması en fazla olan türdür.

Enterdonat; ülkemizde doğu Akdeniz bölgelerinde üretimi yapılan ve Meyve kabuğu düzgün ve parlak olup depolanmaya elverişli değildir.

Kıbrıs limonu; daha çok Akdeniz bölgesinde, Alanya, Anamur kesimlerinde yetiştirilir. Rengi sarı, parlak ve düzgündür.

Mayer; mayer limonu ağacının boyu yaklaşık 3m’dir. Bu ağaç dikilmesinden 1 yıl sonra meyve vermeye başlar.

Misket; yeşil limon adıyla tanınan bu meyve yemeklerde ve kokteyl kullanılır.

Molla Mehmet; kalın kabuk yapısına sahip bu limon türü mersin de yetiştirilir. Yüksek verime sahiptir.

Limonla Gelen Sağlık

Kilo vermeye yardımcı olur, limon, az kalori içerdiği ve lif bakımından zengin olduğu ve C vitamininin vücudu detoksifiye etmeye yardımcı olduğuna ve yağların oksidasyon sürecini hızlandırarak kilo verme sürecini destekleyebileceğine inanılıyor.

Kabızlığı önler, limon lif bakımından zengin olduğu için bağırsakların uyarılmasına yardımcı olur.

Enfeksiyonlara karşı korur, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla grip, gibi diğer bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Cildin görünümünü iyileştirir, C vitamini yönünden zengin olduğu için düzenli limon tüketimi doku yenilenmesini ve cilde sıkılık ve elastikiyet veren, yaraların iyileşmesini hızlandıran bir yapı olan kolajen oluşumunu destekler.

Kan basıncını düşürür, Limon, arterlerin vazokonstriksiyonu üzerinde inhibe edici bir etki yapan, kan damarlarını gevşeten ve böylece kan akışını iyileştiren flavonoidler açısından zengin olduğu için kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir.

Anemiyi önler, limon, bağırsak seviyesinde demirin, özellikle bitki kaynaklarından alınan demirin emilimini kolaylaştıran C vitamini içerdiği için kansızlığı önlemeye yardımcı olur.

Böbrek taşlarını önler, limonda bulunan sitrik asit, idrar daha az asidik olduğu için böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Bazı kanser türlerini önler, limon, serbest radikal oluşumunu önleyen, apoptozu indükleyen ve hücre çoğalmasını engelleyen anti-tümör, anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip limonoidler ve flavonoidler gibi çeşitli biyoaktif bileşikler içerir.