Pazı, çok çeşitli sıcaklıklara dayanıklı olduğu için yıl boyunca yetiştirilebilen çok verimli bir üründür. Pek çok özelliği arasında pazı, mükemmel bir mineral, vitamin kaynağıdır ve kemiklerimizi güçlü tutmak için çok değerli bir besindir. Zengin bir B vitamini (B1, B3, B5, B6, B9) ve Omega 3 kaynağı olmanın yanı sıra, pazıda çok miktarda besin vardır: 200 gr pazının kalori miktarı çok düşüktür.

Pazı Çeşitleri Nelerdir?

Beyaz sap pazı, üretkenlik ve dayanıklılık açısından renkli çeşitlerinden daha iyi bilinir. Parlak renkli çeşitler, yenilebilir bitkilerin en önemlisidir. Kırmızı, pembe, sarı veya turuncu saplı pazı var ve bunları tek renk veya karışık olarak satışa sunulabiliyor. Öte yandan daha küçük sap ve yapraklara sahip, yaprakları daha yumuşak ve tadı ıspanağa çok benzeyen çeşidi de bulunmaktadır.

Pazı Ne Zaman Ekilir?

Ekim tarihi, bulunduğumuz bölgeye göre değişir. İklim isteği don olayı yoksa sonbahar ve ilkbaharda ekebilir. Pazı tohumları, yaklaşık 0,5 cm çapında düzensiz kürelerdir. Direkt ekim yapılabilir ancak ekim yatağında yapılması daha iyi bakım vermesi açısından daha etkilidir. Ayrıca pazı bitkisi toprak isteği açısından seçici değildir. Toprağa ekilmesinden sonra gelişerek yalancı meyve meydana getirirler. Pazının toprak hazırlığı pancar üretimindeki gibi yapılır.

Daha iyi bitki gelişimi için tohum yatağı zengin ve verimli bir toprağa veya alt tabakaya sahip olmalıdır. Ekim derinliği tohum büyüklüğünün üç katıdır. Fidelerin iyi büyümesi için fidelerin daima nemli tutulması önemlidir. Pazı tohumunun içinde iki veya daha fazla tohum bulunabilir, bu yüzden bazılarını elemek ve sadece en iyi gelişmeye sahip olanı tutmak daha iyi bir sonuç verir. Pazı ekiminde mibzer ekim serpme ekime nazaran daha iyidir.

Pazı fideleri, ikinci çift gerçek yaprak ortaya çıkmaya başladığında hazırdır. Bir özellik, alt tabakadan ilk yapraklara kadar olan sapın uzun olması gerekir. Dikimin derinliğini hesaba katılmalı, böylece fidenin tüm gövdesi örtülür. Pazı için bitkiler arasındaki mesafe, sahip olduğumuz çeşit ve alana bağlı olarak 15-20 cm kadardır. Pazı, marul, soğan, lahana ve aromatik bitkiler gibi diğer bitkilerle ilişkilendirilebilen bir üründür.

Pazı Nasıl Yetiştirilir?

Pazı yıl boyunca ekilebilir, ancak yaz aylarında yapılmaması tavsiye edilir, yetişme şartları uygun olduğu sürece gelişimine devam eder. Pazı toprak çeşitliğine göre seçici değildir, ancak toprağın asla suya doyurulmasına ihtiyaç duymaz, bu nedenle haftada 2 ila 3 kez yağmurlama tekniği ile nemlendirilir, ancak her zaman suyun doygunluğunu kontrol ederek düzenlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Doğrudan toprağa, fideler ekilebilir, tohumun 2 cm'ye yakın bir derinliğe dikmeden önce birkaç gün suda bekletilmesi önerilir. 90 cm derinliğe kadar ulaşabilen geniş köklere sahip olduğundan, bahçenizde aynı sıra üzeri bitkiler 20 cm mesafe ile ekebilir. 10 ila 15 gün içinde filizlenir ve 50 ila 60 gün sonunda hasat edilir.

Fideler küçükken yabancı otları ayıklamak ürünün gelişmesi açısından son derece önemlidir. Pazılarımız büyüdükçe toprağı kaplayacak ve yabancı otların büyümesini engelleyecektir. Toprağı yağmurlama sulama yöntemiyle serin ve nemli tutmak, toprağın yapraklar üzerindeki gelişimini ve yabani otların büyümesini de azaltır. Kuru koşullarda pazı acı tadı verme eğiliminde olduğundan nemli tutulması gerekir.

Pazı, marul, soğan, havuç, dereotu, maydanoz ve lahana gibi bitkilerle ilişkilendirebilir. Güçlü çimlenmeyi sağlamak için ekimden önce tohumları gece boyunca suda bekletilmelidir. Temmuz ve Ağustos ayları arasında, sonbaharda yeni bir yaprak filizi için eski yaprakları ve kompostu çıkarın. Kışların çok soğuk olmadığı bir bölgedeyseniz tüm yıl boyunca pazı üretebilirsiniz.

Mısır, domates veya ayçiçeği gibi uzun bitkilerle pazılarınızı çok sıcak yazlardan koruyun, bunlar gölge ve gelişmeleri için daha iyi bir ortam sağlar.

Pazı Gübreleme

Pazının, gübrelenme gereksinimi ortalama olarak nitelendirebiliriz. Aynı zamanda 40-50 günde bir organik gübre uygulaması tavsiye edilir. Sonbaharda ekimi yapılacaksa gübrelemeye gerek yoktur. 

Pazı Hasatı Ve Toplama

Pazılarımızı yaklaşık 10-12 yaprağı olduğunda hasat etmeye başlayabiliriz, yaprağın büyüklüğü çeşidine göre değişiklik gösterir. Toplanan yapraklar, dışarıdan gelen ve parlaklığını yitirmiş veya solmaya başlayan yapraklardan uzaklaştırılmalıdır. Yaprakların merkezden (büyüme noktasından) alınmaması çok önemlidir, aksi takdirde bitkinin büyümesini ve gelişmesini etkileriz. Hasat sık sık yeni yaprakların oluşmasına yardımcı olur.

Yaprakları hasat ettikten sonra soğuk suyla yıkayın ve fazla nemi silkeleyin. Yaprakları buzdolabında 5 güne kadar saklayabilirsiniz. 

Pazı Tohumu Ve Üretimi

Pazı iki yıllık bir bitkidir, yani ilk kış geçtikten sonra ikinci yılın ilkbaharında çiçek ve tohum ürettiği anlamına gelir. Bu bitki -10 ° C'ye kadar olan kışlara dayanıklı olduğundan risk faktörü değildir. Pazı rüzgârla tozlanan bir bitkidir, iyi tohum elde etmek için en az 6 bitkiye sahip olmamız gerektiğini dikkate almak önemlidir.

Tohum toplama işlemi, yaprak sapı kuru ve kahverengiye dönünce yapılır, bir kese kâğıdına konur ve çalkalanarak tohumların torbanın dibine düşmesi sağlanır. Tohumları hava geçirmez cam kavanozlarda serin ve kuru bir yerde saklayın. Tohumların ömrü en az 3 yıl olabilir, bu süreden sonra çimlenme yüzdesi azalacaktır. Her mevsim pazı tohumlarını toplayarak, her mevsim birkaç kilo tohum elde edebilirsiniz.

Pazıda Yaygın Zararlılar Nelerdir?

Beyaz Solucan ve Gri Solucan: Yaklaşık 2-3 cm uzunluğundaki bu beyaz larvalar yapraklara zarar verir.

Tel solucanı: 6 ila 12 cm boyutlarında, koyu renkli, daha büyük bir böcek türüdür. Bu solucanlar, pazı köklerine zarar vererek daha sonra mantarların ortaya çıkmasına neden olur.

Yaprak Biti: Yaprakların altına yerleşen, genellikle yeşil veya siyah renklere sahip olan böceklerdir.

Küf: Bu mantar, daha sonra ortaya çıkmasına rağmen, kotiledonları ve ilk yaprakları etkiler. Hastalık, kırışmaya başlayan ve kahverengi lekeler veya kül benzeri toz gibi görünen pazı yapraklarında kendini gösterir.

Pazı Bitkisinin Özellikleri Nelerdir?

Ispanakgillerden olup, beyaz saplardan ve parlak yeşil yapraklardan oluşan otsu bir bitkidir. Yetiştirilen çeşitlerin sayısı çok azdır. Sınıflandırması rengine, yapraklarının büyüklüğüne ve saplarına göre yapılır.

Pazının besleyici özellikleri: En sağlıklı ve en hafif sebzelerden biridir. Vitamin, mineral tuz ve lif bakımından zengin bir besindir. İçeriğindeki A, C ve K vitaminleri öne çıkmaktadır. İlk ikisi antioksidan etkiye sahiptir ve sonuncusu, kanın pıhtılaşması için gerekli olan yağda çözünen bir vitamindir. Minerallere gelince, sağlıklı bir bağırsağı korumamıza yardımcı olan, bağırsak geçişini destekleyen, kemikleri ve dişleri güçlendiren ve kaslarımızın düzgün çalışmasını sağlayan magnezyumun altını çizmeye değer.

Kalsiyum içeriği de göze çarpmaktadır, bunun için pazı yaşlıların, hamile kadınların, büyüyen çocukların ve sporcuların diyetine düzenli olarak dâhil edilmesi gereken bir besin olmalıdır. Kalsiyum oksalat böbrek taşlarından muzdarip kişilerin bunları ölçülü tüketmeleri gerektiğini hatırlamak önemlidir. Ve son olarak, bağırsak geçişini kolaylaştıran, kabızlığı önleyen, kolesterolü düzenleyen ve bağırsağı temizleyen mükemmel lif kaynağıdır. Bu sebzenin kalori içeriği çok düşüktür, bu nedenle doyurucu etkisi ve gerekli tüm besinleri sağlama yeteneği nedeniyle uzun zamandan beri herhangi bir kilo verme planının sadık müttefiki olmuştur.