Güney Amerika'ya özgü yıllık etli bitki, Kuzey Amerika ve Avustralya'nın bazı bölgelerinde de vahşi doğada yaygındır. Kırmızımsı, etli, çok dallı gövdelere ve zemin üzerinde sürünerek gelişen bir yapıya sahiptir. Bu da onu mükemmel bir yer örtücü bitki yapar; yapraklar açık yeşil, silindirik, etli ve ince beyaz tüylüdür. Hazirandan sonbaharın başlarına kadar, dalların tepesinde, karanlıkta kapanan kırışık görünümlü yaprakları olan çok sayıda çiçek açar; semizotu çiçekleri mavi hariç tüm renklerde bulunabilir. Semizotunun sapları, çiçekleri ve tohumları genellikle salatalarda kullanılır.

Semizotu potasyum, demir, A vitamini, C vitamini vb. Yönünden zengindir. Bu bitki, yemeklerde, semizotu likörü ve çay yapımında, ayrıca cilt hastalıkları ve böcek ısırıklarında da kullanılır. Kalın gövdeler ve yapraklar su depolar ve göründüğünden daha ağırdır ve etli bir bitki olan semizotu, dünyanın dört bir yanında yetiştirilir. Otsu yapıdadır ve çiçekleri sürgün uçlarında bulunan bitkiler familyasındandır. Kalorisi düşüktür, salata olarak çiğ veya ıspanak gibi pişirilerek tüketilir ve her boğumundan 3-5 adet yaprak çıkar.

Semizotu Ekimi

Semizotu ekimi Nisan-Mayıs aylarında yapılmalıdır. Bitki kabından çıkarılır ve köklere zarar vermemeye özen gösterilerek fazla toprak köklerden uzaklaştırılır; kökler toprağın 1-2 cm derinliğe bir delik açılarak bitki nazikçe içine yerleştirilir; delik toprakla örtülür, sıkıştırılır ve sonunda bol miktarda sulanır. Semizotu dikiminden yaklaşık 60 ila 70 gün sonrasında toplanabilir. Semizotu bitkisinin gövdenin ince ve taze olması satışı açısından önemlidir. Semizotunun şeklinden de görebileceğiniz gibi kurumaya karşı dirençli olma özelliğine sahiptir.

Arazi dikimi durumunda bitkiler arası mesafe 20 cm'dir. Yanlara doğru büyür, bu nedenle biraz mesafe gerekir. Tohum ekiminin ardından toprak hafifçe karıştırılır. Sebze veya yabani semizotunda, yapraklarının hafif limonlu olarak bilinen sürünen bir bitkidir. Erken ilkbaharda hasat yapılmak istenirse en geç ocak ayında ekiminin yapılması gerekmektedir

Toprağın kurumaması için sulamaya devam ederseniz, köklenmesi yaklaşık bir ay kadar sürecektir. Köklendirdikten sonra, bahçenize veya saksıya semizotu dikimini yapabilirsiniz. Semizotu tohumunun filizlenmiş ucunu 5 ila 15 cm kesin ve iyice havalandırılmış toprağa yerleştirin. Semizotu, güçlü doğurganlığa sahip bir bitkidir. Arazi ekimi durumunda, hiçbir şey yapmadan zeminde sürünürken istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edecektir. Tohum üretimi gerekiyorsa ekilen semizotu hasat edilmez. 

Semizotu Nasıl Yetiştirilir?

Semizotu yetiştirmek tohumlarla çoğaltma sağlanarak gerçekleştirilmektedir. Aslen semizotu yetiştirmek de bakmak da çok zorlu değildir. Çünkü semizotları özelliklerinden ötürü tohum döktükleri bir dönem geçirmektedir. Otomatik şekilde toprağa düşen tohumlar yeni semizotlarının oluşmalarını sağlamaktadır.

İlk ekimler için ise tohumların toprağın altına çok fazla inmemesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Semizotu yetiştiriciliğinde toplama zamanlarına özen göstermek önemlidir. Çünkü toplanmayan semizotları daha da büyüterek tohuma kaçacaktır. Üstelik tohum vermeye başlayan otların tatları da iyi olmadığı için yemeklerde kullanılamaz.

Semizotu Nasıl Sulanır?

Yeşil bitkilerin bakımları temel özelliklerine göre değişim göstermektedir. Semizotu bakımının da kendine has yöntemleri vardır. Tohumları toprağın çok alt kısımlarına ekmemek bunlardan biridir. Sonrasında ise sulama önerilerine özen göstermek gerekmektedir. Semizotu suyu seven bir bitkidir.

Toprağının kurumasından kısa süre içerisinde etkilenmektedir. Semizotu bakımında iki ya da üç günlük periyotlarda sulama yapılması şarttır. Ancak sulama yapılmadan önce toprağın nem oranının kontrol edilmesi de gerekmektedir. Hava koşullarına göre bazı dönemlerde su ihtiyacı azalabilmektedir. Böyle anlarda su miktarını daha az ayarlamak semizotlarının çürümelerine mani olmaktadır.

Semizotu Gübreleme

Semizotu güçlü ve sağlıklı büyümesi için ihtiyaç duyduğu tek şey kurak ve fakir bir topraktır ve giderek genişleyen bir yüzeyi kaplar. Gübreleme sadece çok özel durumlarda gereklidir (bitki, topraktan veya başka nedenlerden dolayı, kendisini karakterize eden normal canlılıkla kendini göstermediğinde) ve aylık olarak gerçekleştirilmelidir. Çiçekli bitkiler için daima sıvı gübre kullanın.

Semizotu Yetiştirmenin Püf Noktaları

Semizotu bakımında püf noktaları yabani otlarla mücadeleden geçmektedir. Yabani otlar sadece bahçe yetiştiriciliğinde ortaya çıkmaz, saksıda da yabani otlar kendini gösterebilmektedir. Semizotlarının büyüyebilmesi için kök çevrelerinde yabani otların olmaması gerekmektedir. Büyüyen semizotlarının koparılması da ayrı bir dikkat istemektedir. Çünkü yanlış şekilde koparmalar köklerin çıkmasına yol açmaktadır. Bundan ötürü hazır hale gelen yapraklar nazik bir şekilde dallara zarar verilmeden kırılmalıdır. Bu konuda en iyi yöntem makasla kesmektedir. Böylelikle aynı daldan yeni semizotlarının türemesi de mümkün olacaktır.

Kumlu-tınlı ve tınlı-killi topraklarda yapılan semizotu üretimi verimli olmaktadır. Zayıf bir bitkiden değil, kendine nasıl bakacağını çok iyi bilen bir bitkiden söz ediyoruz. Neredeyse hiç hastalanmayan güçlü bir bitkidir. Çok dirençli olmasına rağmen yaprak bitleri tarafından saldırıya uğrayabilir. Bu durumlarda, bu küçük böcekleri yok etmek için iyi bir özel ürün kullanmak yeterli olacaktır.

Bakım kuralları genellikle tesis çevresinde çapalama ve yabani otlarla temizleme ile sınırlıdır. Semizotu kendiliğinden yeniden tohumlanır ve tek bir bitki yılda 3 hasada kadar ürün vereme özelliğine sahiptir. Ekimden yaklaşık 2 ay sonra, hatta yetiştirme koşullarına ve iklime bağlı olarak biraz daha uzun süre semizotu hasadına başlayabilirsiniz. Semizotu donmaya tahammül etmediği için kısa süre taze kalan bir bitkidir.

Semizotu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bazen bir ot olarak kabul edilen, yayılma alışkanlığına sahip bu çekici, sürünen yıllık bitki, lezzetli yenilebilir yapraklar sunar. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, C ve B vitaminleri, demir, aynı zamanda omega 3 ve β- karoten, birçok hastalığın önlenmesinde etkin bir rol oynar. Genelde ot gibi muamele görse de çeşitli şekillerde yenen, şifalı bitki son zamanlarda çok tüketilir bir gıda olmaya başladı. Kök, küçük parlak yapraklara sahiptir. Soğuğa dayanıklı olmaması nedeniyle kışın solar, ancak ertesi baharda küçük siyah tohumlardan filizlenen verimli bir yabani ottur.

Dişi organ 3-5 karpellidir,  güçlü bir doğurganlığa sahiptir ve tek bir bitkiden çok sayıda yapraklar sürgün vererek yayılır. Yerle temas eden kısım kolayca köklenir. Canlılık, yırtık bir gövdeden bile kök salacak kadar güçlüdür. Bu kadar güçlü bir bitki olduğu için bol miktarda besin ve etkinliğe sahiptir.  Semizotunun yabani otlardan temizlenebilmesi için üçgen çapa da tavsiye edilir. Semizotu bol sudan geçirilerek tüketilmesi gereklidir.

Semizotunun Özellikleri

Zamanın başlangıcından beri kıymetli ve sağlıklı bir bitki olarak biliniyor. Bol miktarda C vitamini (bağışıklık sistemini güçlendirir), ayrıca A vitamini ve E vitamini (her ikisi de hücreleri koruyan ve yenileyen önemli antioksidanlardır) içerir. Ve sonra magnezyum, kalsiyum, potasyum, potasyum, fosfor, demir, çinko ve sodyum gibi büyük miktarda mineral tuzlar. Buna ek olarak, yaprakları tahriş olmuş mide ve bağırsak mukozalarında yatıştırıcı etkisi olan müsilaj içerir: aslında sıkılmış ve taze içilen semizotu suyu sindirim bozukluklarına karşı mükemmel bir yardımcıdır. Semizotu ayrıca vücuda iyi miktarda değerli omega-3 yağ asitleri, kandaki kolesterol birikimi ile savaşan doğal antienflamatuarlar sağlar.

Yabani ot muamelesi görmesine rağmen semizotu zehirli değildir. Aksine insan beslenmesindeki mükemmel tıbbi özelliklere sahip bir bitkidir. İdrar söktürücü etki, sistit, karaciğer hastalığı vb. İçin etkilidir. Ham meyve suyunun detoksifikasyona ve böcek ısırıklarına karşı etkili olduğu söyleniyor. Sağlıklı bir besin olarak omega 3 yağ asitleri açısından zengin olma avantajına da sahiptir.

Mutfakta Semizotu Nasıl Kullanılır

Semizotunun hem etli yumurta şeklindeki yaprakları hem de daha yumuşak saplarını yiyebilirsiniz. Ekşi ve hafif tuzlu bir tada sahiptirler. Değerli vitaminleri korumak istiyorsanız taze yapraklar ve sürgünler çiğ olarak yenebilir. Semizotu yemek pişirmede birçok şekilde kullanılabilir: çiğ bırakılmış ve ince doğranmış, karışık bir salatada mükemmel bir içeriktir, ancak sürülebilir bir peynir veya çırpılmış yumurtaların üzerine serpilebilir. Öte yandan, sıcak tüketmek istiyorsak, çabucak buharda hafifçe pişirmeniz tavsiye edilir. Bu durumda omlet, nohut veya fırında patates ve soğan için mükemmel bir garnitürdür.

Semizotu Yetiştiriciliğinde Ufuk Tarım

Ufuk Tarım’ın uzman ekibi, müşterilerinin özel ihtiyaçlarına odaklanan bir yaklaşımı teşvik etmektedir. Profesyonel yetiştiriciler için bu, güvenilir tedarik, tutarlı büyüme, öngörülebilir sonuçlar ve hatta daha fazlası, güvenilir teknik destek anlamına gelir.