Tere, sahip olduğu hoş kokulu ve hafif baharatlı yapısı sayesinde evlerimizde sıklıkla tüketilmekte olan bir malzemedir. Tere üretimi sonucunda elde edilmekte olan hafif baharatlı yapıya sahip olan tereler, evlerinizde salata ya da garnitür malzemesi olarak sıklıkla tüketilmekte olan sebzelerden biridir. Ayrıca sahip olduğu pek çok fayda ile tere, sofralardan eksik olmayan bir sebze olarak da bilinir.

Portakaldan daha fazla c vitamini içermekte olan tere, aynı zamanda ıspanakta bulunmakta olan demir miktarından daha fazla demir içermektedir. Bu sayede özellikle yaz ayları meydana gelmekte olan demir eksikliği, öksürük, halsizlik ve bağışıklığın zayıflaması gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Ayrıca kilo vermek için de tere tüketimi oldukça etkili bir yöntemdir. Peki tere nasıl yetiştirilir?

tere yetiştiriciliği

Tere Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tere yetiştiriciliği, herkesin yapabileceği bir iştir. Özellikle pek çok kişi evde tüketmek üzere kendi terelerini kolay bir şekilde üretebiliyor. Tere tohumu bulmak ise oldukça kolay olduğundan tere yetiştiriciliği işine kolay bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Tere içerisinde zararlı madde bulundurmayan, uygun olan şartlar sağlandığı zaman rahatça büyümekte olan bir bitkidir. Elinizde bulunmakta olan toprak ile tere yetiştirebilirsiniz.

Tere yetiştiriciliği için uygun toprağınız yoksa pamuk, tülbent ya da kağıt havlu ile de tere yetiştiriciliğine başlayabilirsiniz. Tere tohumu ekmek için birbirinden farklı yöntemler kullanılmakta olduğu için sizin için en uygun olan yolu seçip tere yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Her tohum çeşidine göre ekim şekli değiştiği içen sizin için en uygun tere tohumunu seçmeniz büyük önem taşımaktadır. Peki tere tohumu nasıl ekilir?

Tere Tohumu Nasıl Ekilir?

Tohum ekimi yapılmadan önce alınmış olan tohumları bir gece boyunca su ya da nemli bir bez içerisinde bekleterek çimlenme oranını yüksek oranda arttırabilirsiniz. Saksının ya da bir bardağın içerisine verimli bahçe toprağı ya da torf + toprak + gübre karışımı ekleyin. Toprağın üst yüzeyini çok az miktarda fısfıs yardımı ile nemlendirin. Tere tohumlarınızı hazırlamış olduğunuz karışımın içerisine yerleştirin ve üzerini yaklaşık olarak 1 cm toprak ile kapatın.

Üstünü kapatmış olduğunuz toprağı avucunuzla hafif bir şekilde bastırın ve toprağı dağıtmadan can suyunu ekleyin. Fısfıs kullanarak bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca tere tohumları oldukça ince olduklarından dolayı çıkmayacağını düşünüp fazla tere tohumu serpmeyin. Aksi taktirde hepsi çimleneceğinden dolayı sıra arası çok az olur.

Tere Tohumu Nasıl Çimlendirilir?

Tere tohumlarını çimlendirmek için onları güneş görmeyen sıcak bir ortamda bekletmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu işlemi gerçekleştirirken toprağın sürekli nemli tutulması oldukça önemlidir. Saksı ya da bardakların içine ekmiş olduğunuz tohumların üzerinin naylon veya streç film ile kapatmak, sera etkisi yapması nedeni ile çimlenme süresini azaltacaktır.

Kabın üzerini kapattıktan sonra ara sıra naylonu açarak toprağı açmak da yapılması gereken önemli işler arasında yer almaktadır. Bu sayede toprağı nemli tutarak terenin hem daha hızlı hem de daha sağlıklı bir şekilde çimlenmesini sağlayabilirsiniz. Çimlenme süresi ortalama 6-10 gün arasında deiğişir. Tere tohumlarınız çimlenmeye başladıktan sonra şeffaf naylonu kaldırın ve terelerinizi direkt olarak gelen güneş ışınlarından koruyun.

Tere Tohumu Nasıl Dikilir?

Birkaç gün sonra fideleriniz 4-5 cm olacaktır. Fideleriniz 4-5 cm olduğu zaman saksının içerisine biraz bahçe toprağı ve gübre ile ya da torf + toprak+ gübre karışımı ile doldurarak fidelerinizi dikkatli bir şekilde ayırın. Saksınıza terelerin toprak isteği üzerine toprak ilavesinde bulunun. Bu işlemden sonra tere fidelerinizin kökünün boyuna uygun olacak şekilde 2-3 santimetrelik delikler açın. Çimlenmiş olan fidelerinizi dikkatli bir şekilde köklerine zarar vermeden bu deliklerin içerisine bırakın.

Deliklerin içerisine bırakmış olduğunuz terelerin üzerini yeniden 2-3 cm toprak ile örtün. Bu aşama içerisinde terelerin üzerine örtmüş olduğunuz toprağın çok bastırılmış ya da fazla gevşek bırakılmış olmamasına dikkat edin. Aksi taktirde fidelerinizin kökleri zarar görebilir.

Tereler Dikildikten Sonra Ne Yapılır?

Tere fidelerinizi diktikten sonra ışığın şiddeti uygun olan bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Tereler diktikten sonra dikkat edilmesi gereken önemli şeylerden biri ise tere fidelerinin düzenli olarak sulamaktır. Tere fidelerinizi uygun olan sasılarına ekme işlemini tamamladıktan sonra toprak her zaman nemli kalacak şekilde sulama işlemine devam ederek terelerinize yardımcı olmanız gerekir.

Tohumlarınızın çimlenme aşamasında korumanız gerekli olsa da güneş ışığı fidelerin düzgün bir şekilde gelişebilmesi için gerekli olan hususlardan biridir. Bu nedenle terelerin yeterli miktarda güneş ışığı almasına dikkat etmek oldukça önemlidir. Tereler dikildikten sonra güneşi direkt olarak vermek yerine dolaylı yoldan vermek tereler için daha iyi olacaktır.

Tere Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Tere yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Tere yetiştirirken kullanılmakta olan topraklar tere için büyük önem taşımaktadır. Kullanılmakta olan toprağın verimli bir bahçeden geliyor olması terelerin daha hızlı ve kolay bir şekilde büyümesini sağlayacaktır.

Bazı tereler daha büyümelerini tamamlayamadan hasat edilirler. Tereleri erken hasat etmek terelerin daha küçük olmasına ve daha az besin bulundurmasına neden olmaktadır. Bu nedenle tereleri zamanı gelmeden kullanmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Tere yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise tereler yenecek büyüklüğe geldiği zaman tereleri kökünden kopartmamaktır. Aksi taktire uzun çabalar sonucunda yetiştirmiş olduğunuz tereler bir daha yaprak vermez.

Tere Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Tere tohumlarının birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu nedenle tere yetiştirmek için uygulanması gereken adımların ölçüleri bu tere tohumu çeşitlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Tere tohumu çeşitleri ve çeşitlerde uygulanması gereken ekim şekilleri şu şekildedir:

Geniş Yapraklı Arzuman Tere Tohumu (1000 gram)

Geniş yapraklı arzuman tere tohumu ilkbahar, sonbahar aylarında dışarda ekilebilir. İç mekanda ekmek için ise herhangi bir zaman seçilebilir. Serpme şeklinde ekilmesi gerekli olan bu tohumları, tohum çapının 2 ya da 3 katı derinliğine ekebilirsiniz. Olgunlaşma süresi yaklaşık olarak 40 ila 60 gün arasında değişmekte olan bu tere tohumları, ekilmeden önce 2-3 saat ılık suda bekletildikleri zaman daha kolay çimlenmektedirler.

Geniş Yapraklı Arzuman Tere Tohumu (500 gram):

Geniş yapraklı arzuman tere tohumu ilkbahar, sonbahar vaktinde dışarıda ekilebilir. İç mekanda ekilecek olan tereler için ise herhangi bir zaman ekim için uygundur. Serpme şeklinde ekilmesi gerekli olan tohumların tohum ekin derinliği, tohum çapının yaklaşık 2 ya da 3 katı olmalıdır. Arzuman tohumlarının çimlenme zamanı yaklaşık olarak 14-25 gündür. Tohumların olgunlaşması için ise 40 ila 60 gün arasına bir süre gerekir. Tohumları dikmeden önce 2 ila 3 saat arasında ılık su içerisinde bekletmek tohumların daha kolay bir şekilde çimlenmesini sağlayacaktır.

Geniş Yapraklı Arzuman Tere Tohumu (25 gram)

Geniş yapraklı arzuman tere tohumu, sonbahar ve ilkbahar vaktinde dışarıda ekilebilir. İç mekanda ekilecek olan tereler için ise herhangi bir zaman dilimi ekim için uygun olduğundan herhangi bir zamanda tere ekimi yapılabilir. Tohumların serpme şeklinde ekilmesi terelerin daha sağlıklı bir şekilde çıkmasını sağlayacaktır.

Geniş yapraklı arzuman tere tohumlarının çimlenmesi için gerekli olan süre 14-25 gün arasında değişirken tohumların olgunlaşması için gerekli olan süre 40 ila 60 gün arasında değişiklik göstermektedir. İdeal toprak ısısı 10-30 derece olan tere tohumlarının her ocağına 2-3 tohum atarak tere yetiştirme işlemine başlayabilirsiniz.

Ekhoberk Organik İlaçsız Aster Tere Tohumu (5 gram)

Ekhoberk organik ilaçsız aster tere tohumu, açık tarla yetiştiriciliği için en uygun olan tere tohumlarından biridir. Ekhoberk organik ilaçsız aster tere tohumlarının yaprakları geniş ve parlak yeşil renkli olmasının yanı sıra yaprak uçları aynı zamanda da dişlidir. Ekhoberk organik ilaçsız aster tere tohumları sahip olduğu aromatik yani baharatlı tadı sebebi ile taze olarak sofralarda sıklıkla tüketilen sebzeler arasında yer almaktadır.

Ekhoberk organik ilaçsız aster tere tohumları; ilkbahar ve sonbahar aylarında dışarda ekilebilir. İç mekanda ekmek için ise herhangi bir zaman seçilebilir. En uygun olan tohum ekim mesafesi serpme olan Ekhoberk organik ilaçsız aster tere tohumları, her tohum ocağına 2 ya da 3 adet tohum koyularak ekilmelidir. Tahmini çimlenme süresi 14 ila 24 gün arasında olan Ekhoberk organik ilaçsız aster tere tohumlarının olgunlaşma süresi ise 40-60 gün arasında değişiklik göstermektedir.

Doğal Su Teresi Tohumu (50 gram)

Doğal su teresi tohumu keskin kokuya sahip olan baharatlı bir bitki türüdür. En faydalı yapraklı sebzeler arasında bulunmakta olan doğal su teresi, c ve a vitaminini bolca bulundurduğu için bu vitaminler bakımından oldukça zengindir. Bazı zamanlarda Çin teresi adı ile de adlandırılmaktı olan doğal su teresi, aromatik yani baharatlı tadı sebebi ile taze olarak sofralarda tüketilmektedir.

Doğal su teresi tohumları, sonbahar ve ilkbahar zamanlarında dışarıda ekilebilirken iç mekanda istenilen herhangi bir zamanda ekilebilir. Çoğu tere tohumu gibi doğal su teresi tohumlarının da serpme şeklinde ekilmesi gerekmektedir. Olgunlaşması için ortalama 40 ila 60 gerekli olan tohumların çimlenme süresi ise 14 ila 25 gün arasında değişiklik göstermektedir.