Bitkiler, tıpkı diğer canlılar gibi bakım ve ilgi isterler. Gelişimleri ve sağlıklı bir şekilde yetişebilmeleri için en gerekli olan şey gübrelemedir. Bu noktada kullanılan gübre çeşidinin önemi büyüktür. Bitkilerin doğal bir şekilde büyüyüp uzun ömürlü olabilmesi için toz ve sıvı gübrelerle gelişimini destekleyebilirsiniz. 

Bitkilerin verimliliğini artırmak ve istenilen ürünün sağlık bir şekilde alınabilmesi için tüz besinli gübrelerden faydalanılmaktadır. Bitkinin kök ve gövdelerini hızlı bir şekilde çalıştırmak-geliştirmek için kullanılan gübreler, bünyesinde barındırdığı azot fosfor sayesinde müthiş bir işlevsellik sağlar. Tıpkı diğer gübreler gibi toz olanlar da gelişim, büyüme ve ürünün hızlı bir şekilde alınmasına yardımcı olur.

Toz Gübre Çeşitleri

Bitkilerinizden maksimum düzeyde verim alabilmek için toz makro besinli gübrelerden faydalanabilirsiniz. Bu gübre çeşitleri toprağa karıştırılarak uygulanmaktadır. Toz gübre çeşitleri arasında azot n içeren ürünler bitkinin kaliteli gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.

Protein sağlanması için gerekli olan azot gübreler, bitkinin çiçeklenmesini desteklemektedir. Bunun yanı sıra solunumunu da rahat bir şekilde gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Güneşten gelen ışınların bitkilere fayda sağlamasında kullanılan toz gübreler, potasyum sülfat içermetedir. Mikro elementlerin birleşiminden oluşan bu ürünler, bünyesinde çinko zn elementini de barındırmaktadır. 

Bitkilerinizin verimli hale gelmesini ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini istiyorsanız sayfamızda yer alan gübre çeşitlerinden faydalanabilirsiniz. Ufuk Tarım olarak gübreleme odağında ihtiyaçlarınıza profesyonel çözümle sunuyoruz.Ürün çeşitliliğimiz her bitkiye uygun olarak vücut bulurken, yüksek düzeyde fayda sağlama özelliğine sahiptir. Azotlu gübrelerin faydasını şu şekilde açıklayabiliriz;

Toprağın gerçek yapısında azot bulunmadığı için azot içeren gübrelerden faydalanılmaktadır. Bu sayede azot eksikliği tamamlanarak bitkinin nefes alması sağlanır. Aynı zamanda çiçeklenmesine de destek olunur. 

Bunun yanı sıra toz gübreler arasında fosfor içerenler de bitkilerin sağlıklı gelişimi ve verimliliği için uygun bir alternatiftir. Firmamızda yer alan Agronom 10.30.20 yüksek düzeyde makro besin ve şelatlı mikro besin içerir Bitkinin çiçek döneminde kullanılan bu gübre çeşidi, kompoze toz bitki besini olarak adlandırılır. 

Fosforlu gübreler genel olarak bitkilerin gelişimdeki ilk aşamasında öneriliyor. Bitki kökünün gelişmesi için kullanılan bu gübreler, aynı zamanda birçok unsura da katkıda bulunmaktadır. Bunlardan biri meyve ve tohum gelişim sürecidir.

Bitki dokularının büyümesi ve gelişimi ihatta yeni hücrelerin oluşması için fosforlu gübre kullanılmalıdır. Küçük bir örnekle açıklayacak olursak; eğer fosforlu gübre kullanılmazsa bitkinin çiçek ve meyveleri gelişemeyecek ve aksine olumsuz sonuçlanacaktır. Doku güçsüzleştiği için bitki ciddi oranda zarar görecektir.

Toz gübreler arasında yer alan bir diğer seçenek ise potasyum içerenlerdir. İşlevselliği ise bitkinin gelişmesi ve meyvenin oluşması üzerinedir. Potasyumlu gübrelerin uygulanma aşamasında dikkat edilmesi gereken bir detay mevcuttur. Gübre tek seferde değil, birkaç seferde uygulanmalıdır. 

Potasyum k2o barındıran gübreler bitki gelişimi için en önemli destektir. Potasyumun en önemli görevi, zamanla bitkide oluşan besinlerin fayda sağlayan bölgelere taşınmasını sağlamaktır. Bu yüzden bitkinin sağlıkla gelişebilmesi için mutlaka kullanılması gerekir.

Bitki için en önemli gübre çeşidi ise çok besinli olanlardır. Bu gübreler kompoze gübre olarak adlandırılmaktadır. En önemli özelliği ise azot, potasyum ve fosfor içerdiği için bitki besin maddeleri olarak adlandırılmasıdır. Yetiştirdiğiniz bitkilerden yeterli verimi alabilmek için kompoze gübreleri kullanabilirsiniz. Bu sayede herhangi bir besin maddesi ilave etmenize gerek kalmaz. 

Makro Besinli Toz Gübreler

Toz makro besinli gübreler, bitkinin ihtiyacı olan  tüm besinleri karşılayabilme özelliğine sahiptir. Şelatlı mikro besin içeren Agronom 20.20.20 kompoze toz bitki besini olarak adlandırılmaktadır. 

Kullanım şekli ise her ürüne göre farklılık göstermektedir. Sebzeler, endüstri bitkileri, meyveler, baklagiller ve tahıllarda kullanılmakla birlikte yumrulu bitkiler ve süs bitkilerinde de tercih edilmektedir. Bitkinin çeşidine göre değişen kullanım çizelgesine sayfamızda yer alan makro besinli toz bitkilerin içerisindeki Agronom 20.20.20 bölümünden ulaşabilirsiniz.

Toz gübre çeşitlerinden biri de Agronom 10.30.20’dir. Bitkide %100 düzeyde çözünen ve yüksek oranda makro besin içermekle birlikte bünyesinde şelatlı mikro besin de barındırmaktadır. Bitkinin fosfor ihtiyacı olduğu dönemde kullanılmaktadır. Yani çiçeklenme döneminde bu gübreye ihtiyaç duyulur.

Agronom 10.05 40, bitkilerin yüksek oranda potasyum ihtiyacı olduğu dönemde kullanılır. %100 çözünebilen bu gübreler, bitkiler için oldukça uygun bir gübre çeşididir. Verim alabilmek ve gelişimini sağlayabilmek için tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda yüksek oranda makro besin ve şelatlı mikro besin içerir. 

Ufuk Tarım olarak bitki yetiştirmede ihtiyaç duyduğunuz her gübre çeşidine yer veriyoruz. Kaliteli ürünlerimiz sayesinde bitkilerinizden yüksek verimlilik  alabilir, sağlıklı bir şekilde gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Bünyemizde yer alan Agronom 18.18.18, bitkiniz için en uygun kompoze toz bitki besinidir.

Firmamızda yer alan Agronom P44 (18.44.0), tüm bitkilere uygulanabilme ile birlikte her türlü süs bitkisinin gelişimi için de kullanıma uygundur. Bunun yanı sıra Agronom 16.8.24 ve Agronom Potas 0.0.51 gübre çeşidi de bitkinin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri yüksek oranda karşılar. 

Mikro Besinli Toz Gübreler

Mikro besinler iz elementler olarak adlandırılmaktadır. Bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin karşılanması için en uygun üründür. Verimlilik bazında bitkiden istenilen ürününü alınmasına olanak tanır. 

Toz mikro besinli gübreler birçok iz elementten oluşmaktadır. Bileşiminde ise bakır (Cu), bor(B), demir(Fe), nikel(Ni), manganez(Mn), klorid( Cl) yer almaktadır. En çok da bitkinin çinko zn ihtiyacı karşılanmaktadır. 

Bakır, bitkinin büyüme döneminde enzimlere katkı sağlarken, demir ürünün büyüyebilmesi için önemli bir elementtir. Bu yüzden bakır ve demir içeren mikro besinli toz gübreler almaya özen göstermeniz gerekmektedir. Aynı zamanda NPK gübrelerinin kullanımına da yer vermelisiniz. (NPK= azot-fosfor-potasyum) Bitkinin ihtiyacı olan tüm besinlerin karşılanmasına yardımcı olur.

Çinko zn ihtiyacı ise bitkilere küçük miktarlarda verilmelidir. Fakat çinkonun işlevselliği bazında küçücük miktarı bile yüksek oranda verimlilik sağlanmasına yardımcı olacaktır. Bu yüzden bitkilerde çinko içeren gübreler kullanılması zorunludur. Gelişimi, sağlıklı büyüyebilmesi ve ürünün hızlı alınabilmesi için kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bitkiler tarafından oldukça fayda içeren çinko, en önemli iz elementlerden biridir.

Mikro elementlerin bitkiler için sağladığı fayda olabildiğince yüksektir. Gelişme sürecinin olmazsa olmazıdır. Bitkinin fosfor ve potasyum sülfat ihtiyacını karşılarlar. İhtiyaç duyulan mikro besinler için sayfamızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede bitkilerin gelişimine büyük katkıda bulunabilirsiniz.

Bünyemizde yer lan Agronom Ferrix-VI ve Agronom Combi II sayesinde bitkinin besini alması daha kolay olur. Aynı zamanda bitkinin her dönemi için kullanılmakla birlikte meyve kalitesini artırır.

Bor ve çinko ihtiyacını karşılayan Argonom Borzin-910, ceviz, fındık ve antep fıstığı gibi ürünler için kullanılır. Hasat döneminden sonra ağaç diplerine uygulanır. Bu sayede bitkinin ihtiyaç duyduğu iz elementlerin gereksinimi karşılanır.

Agronom Bomo ise bitkilere; topraktan, yapraktan ve damla sulamadan gerekli uygulama aletleriyle uygulanmaktadır. Agronom Ferro- VI, meyve ve sebzelerde bulunan demir eksikliğinin giderilmesi için kullanılmaktadır.

Bitkiler arasında özellikle yaz aylarında meyve ağaçları öne çıkar. Bu ağaçların bahar mevsimine hazırlanması için Agronom Fall mikro besinli toz gübre önermekteyiz. Şeftali ve zeytin gibi meyve ve bitkilerde kullanılmaktadır.

Agronom Çinko-70, bitkilerdeki tohumu ıslatma işlemi için kullanılır. Bu sayede ihtiyaç duyulan çinko oranı sağlanmış olur. Bunun yanı sıra Agronom Zin de çinko gereksinimini karşılayan mikro besinli toz gübreler arasında yer almaktadır. İlk kök salma aşamasında kullanılmakla birlikte, köklerin güçlenmesini sağlamaktadır. 

Gübreleme Yöntemleri Nelerdir?

Toz gübreler, kullanım bazında  bitkilere ve miktarlarına göre değişiklik göstermektedir. Suda tamamen eriyebilen toz gübreler toprağa karışarak bitkinin ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlar. Gübrelerden doğru şekilde faydalanmak için gübreleme işleminin zamanına ve miktarına önem verilmesi gerekmektedir. Eğer bitkiye çok erken ya da çok geç gübreleme işlemi uygulanırsa verimlilik kavramı yüksek oranda azalacaktır. 

Gübrelerin uygulama yöntemleri arasında yüzeye serpme işlemi yer almaktadır. Organik gübre kullanımı da bitkiler için çok önemlidir. Gübrelerin ihtiyaç duyulan aletlerle veya elle toprağa serpilmesi yöntemi, ekimden önce ve sonra gerçekleştirilebilmektedir. Özellikle azotlu gübreler bu yöntem ile toprağa uygulanabilmektedir. 

Bitkilere ekim işleminden önce banda uygulama yöntemiyle fosfor ve çinko besin sağlayıcı gübreler verilir. Fidedin 3-5 cm altına elle veya makinelerle tohum yakınına uygulanır. Bu sayede bitkinin ihtiyaç duyduğu çinko ve fosfor gereksinimi karşılanır. 

Aynı zamanda meyve ağaçlarında banda uygulama yöntemi de oldukça etkilidir. Fosfor ve potasyum ihtiyacının karşılanması için taç izdüşümüne uygulanır. Ağacın tac altına bir hendek açılarak içerisine gübre yerleştirilir. Üzeri ise 15-20 cm yüksekliğinde toprakla örtülür. 

Traktörle banda gübre uygulama işlemi ise yine 15-20 cm derinliğinde bir hendek açılarak gerçekleştirilir. Bu sayede ihtiyaç duyulan besinler karşılanır. Son olarak yazlık bitkilerde sıra arası üst gübre uygulaması gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem elle gerçekleştirilebilmekle birlikte en çok kullanılan yöntemlerden biri olmaktadır. 

Ufuk Tarım olarak bitkinizin ihtiyaç duyduğu her gübre çeşidini bünyemizde barındırmaktayız. Toz gübreler dahil, bitkinin gelişimini sıvı gübrelerle de destekleyebilirsiniz. Sağlıklı bir şekilde büyümesi ve ürün alınabilmesi için gübreleme işlemi bitki yetiştiriciliğinin olmazsa olmazıdır. Bu noktada bitkinin çeşidi ve gübreleme zamanı oldukça önemlidir.

Gerek mikro besinli gerekse makro besinli toz gübrelere sayfamızdan sadece bir tık ile ulaşabilirsiniz. Üstelik bununla da sınırlı kalmayarak bitki gübreleme konusunda ihtiyaç duyduğunuz her soruya profesyonel çözümler sunmaktayız. Bu noktada sayfamızdan bizlerle iletişime geçmeniz yeterli! Ufuk Tarım olarak firmamızda yer alan tüm gübre çeşitleri, bitkilerinizin verimli olması ve sağlıkla büyüyebilmesi için üretiliyor. 

Amonyum nitrat, potasyum, fosfor, azot, çinko ve demir içeren toz gübreler ile bitki gelişimini maksimum düzeye çıkarabilirsiniz. En kaliteli ve en verimli gübre çeşitlerine ulaşmak için rotanızı Ufuk Tarım’a çevirebilirsiniz. Üstelik online sipariş fırsatımızdan faydalanarak ihtiyaç duyduğunuz ürünlere pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.