İlgili Ürünler

NPK gübreler olarak da adlandırılan 20 20 20 gübreler, içerdiği fosfor, azot ve potasyum bileşenleri ile, çiftçilerin sağlıklı ekinler yetiştirmesine katkı sağlar. Katı veya sıvı formda olabilirler. NPK gübrede ile bitkilerin tek işlemle ihtiyaç duydukları besin desteği sağlanır. Depolanmasında ki kolaylık çiftçilere kolaylık sağlar.

NPK gübrelerde azot, fosfor ve potasyum haricinde, toprağın ihtiyaç duyduğu demir ve çinko gibi mineraller de bulunur. Bu sayede bitkilerin gelişimi için ihtiyaç duyduğu tüm besinler, NPK gübre ile tek bir işlemle toprağa verilmiş olunur.

Besin değerini kaybetmiş, verimsiz topraklarda kaliteli ürün yetiştirilmesini olanaklı hale getirir. NPK gübrenin su tutma özelliği sayesinde, kurak topraklar tarıma elverişli hale gelir.

20 20 20 Gübrenin Faydaları

Toprağın pH değerinin dengelenmesine yardımcı olan 20 20 20 gübre, tohumun çimlenme oranını yükselterek çiftçiye fayda sağlar. 20 20 20 gübre uygulanan topraklarda yetişen bitkilerin raf ömürlerinde de önemli ölçüde artış olur. NPK gübrelerin faydalarının anlaşılabilmesi için içerdiği azot, fosfor ve potasyumun toprağa etkilerinin bilinmesinde fayda vardır.

Azot (N) ekinin gövdesinde, kökünde, sürgünlerinde, meyve ve dal gelişiminde önemli rol oynar. Gelişim sırasında bitkilerin azota ihtiyaç duyar. Azot ihtiyacını karşılayamayan bitkiler kök gelişimlerini tamamlayamaz. Buna bağlı olarak bitkinin gövde, sürgün ve yaprak gelişimi önemli ölçüde düşer. NPK gübre toprağın azot ihtiyacını karşılayarak, sağlıklı bitkiler yetişmesine katkı sağlar.

Fosfor (P) bitkilerin kök büyümesine destek verir. Çiçeklenmesine katkı sağlar. Dane ve meyve tutulumu sırasında bitkiler fosfora ihtiyaç duyar. Fosfor eksikliği görülen topraklarda yetişen bitkilerin çiçeklenmesi geç ve sağlıksız olur. Bu da verimi düşüren sebepler olarak ortaya çıkar. Fosfor eksikliği görülen bitkilerden elde edilen ürünlerin raf ömürleri de aynı oranda düşer.

Potasyum (K) ekinlerin yeşil bölümlerinin gelişmesine, korunmasına katkı sağlar. Potasyum bitkileri güçlendirerek zararlılara ve hastalıklara karşı korur. Zorlu koşullarda bitkinin korunmasına yardımcı olur. Potasyum ürünlerin gerçek renklerini kazanmasında, aroma ve raf ömrünün iyileşmesine katkı sağlar.

20 20 Gübre

NP gübre olarak da adlandırılan 20 20 gübre, azot ve fosfor içeriği eşit orada bulunur. NPK gübreden farklı olarak, NP gübrede potasyum bulunmaz. 20 20 gübre N ve P205 ile formüle edilir. %20 oranlarda azot ve fosfor bulunduğu için sayısal değerle ifade edilir. NP gübre çiftçi dostu olarak bilinir. Katı ve sıvı formda olabilme özelliğine sahiptir.

20 20 Gübrenin Avantajları

20 20 gübre de amonyum sülfattan gelen kükürt bulunur. Bu sayede ekinlerin kükürt ihtiyacı da karşılanmış olur. Avantajları;

-İçeriğinde bulunan azot ve fosforun tamamı bitkilerin alabileceği formdadır.

-Yağış ve sulamayla etkisini azaltmaz.

-Azot ve fosfor eksikliği görülen, potasyum ihtiyacı bulunmayan her toprakta rahatlıkla kullanılır.

-Nötr reaksiyon gösterdiği için killi, humuslu, tınlı, kireçli topraklarda rahatlıkla kullanılır.

-Taban gübresi olarak atılabilme özelliği sayesinde, henüz ekim gerçekleşmeden toprağın ihtiyaçları karşılanır.

-Kullanımı pratik ve kolaydır.

Türkiye genellikle potasyum bakımından zengin, azot ve fosfor bakımından fakir toprakları barındırır. 20 20 gübre ile toprağın ihtiyaç duyduğu besinler kazandırılarak, verimi yüksek ve raf ömrü uzun ürünler elde edilmesi olanaklıdır.

20 20 20 Gübre Fiyatları

Azot, fosfor ve potasyum ihtiyacı olan tüm topraklar için, çiftçiler tarafından sıklıkla tercih edilen 20 20 20 gübre katı ve sıvı formda bulunur. Oldukça fazla ürün çeşitliliğine sahiptir. Gübrenin ambalaj miktarına ve ambalaj değerine göre fiyatları değişiklik göstermektedir.

Satıcı ve üretici firmanın fiyat politikası, 20 20 20 gübrelerin piyasa fiyatını belirleyen unsurlardandır. Gübre içerisinde azot, fosfor ve potasyum haricinde toprağa yararlı çinko ve demir gibi elementlerde bulunmaktadır. İçerdiği elementlerin oranı fiyatlarda değişikliği etkiler.

20 20 20 NPK Gübre

NPK gübreler kompoze gübreler olarak kategorize edilir. Kompoze gübrelerde azot, fosfor ve potasyum bulunması veya en az ikisinin bulunması gerekir. Kompoze gübrelerin elementler ile zenginleştirilmesi durumunda, süper kompoze gübre olarak isimlendirilir. NPK gübrelerde 20 sayısal değerleri, gübre içerisinde %20 oranında potasyum, fosfor ve azot olduğunu işaret eder.

NPK Gübre Çeşitleri Nelerdir?

NPK gübreler toprağın ve bitkilerin ihtiyaçlarına göre değişik formlarda üretilmektedir. 20 20 20 NPK gübreler %20 azot, fosfor ve potasyum barındırırken, 15 15 15 NPK gübrelerin içerdiği %15 oranında katılım sağlar.

15 15 15 NPK gübrenin 100 kilogramında 15 kg saf azot, 15 kg potasyum, 15 kg fosforpentaoksit bulunur. Özellikle zeytin, incir, şeker pancarı, ayçiçeği, patates yetiştiriciliğinde bu ürün kullanılır. Ayrıca potasyum yönünden fakir topraklarda kullanılır. Taban gübresi ekim ve dikimde serpme ve pullukla toprak altına verilir.

Patates, çim ve çay yetiştiriciliğinde 25 5 10 NPK gübre tercih edilmektedir. Özellikle yaprakları yenilen bitkilerde bu tür gübre kullanılarak ihtiyaç duyulan azot eksikliği giderilir. Fosfor ve potasyum ihtiyacı bulunan topraklarda 10 20 20 NPK gübre kullanılması tercih edilir.

20 20 20 NPK Gübre Nerelerde Kullanılır?

Azot, fosfor ve potasyum ihtiyacı bulunan topraklarda, her üç elementin yer aldığı 20 20 20 NPK gübre kullanılır. Özellikle buğday, arpa, çeltik, turunçgiller, şeker pancarı, fındık, ayçiçeği, ceviz, kıvırcık, marul, patates, lahana, karpuz, kavun üretiminde sıklıkla bu tür gübre tercih edilir.

Ayrıca mısır, muz, meyve ağaçları, tarla sebzeleri, fasulye, soğan, nohut ve sarımsak yetiştiriciliğinde, kaliteli ürün elde edilmesinde 20 20 20 NPK üreticiler tarafından tercih edilen gübrelerin başında gelir.

NPK Gübre Nasıl Kullanılır?

NPK gübrelere farklı şekilde kullanılarak, toprakta verimin artmasına katkı sağla. Ekim ve dikim sırasında toprağa mibzer yardımı ile verilebilir. Serpme şeklinde uygulanabilir. Bu şeklide uygulanacaksa toprağın derinden karıştırılması gerekir. Ağaçlar tomurcuklanmadan birkaç hafta öncesinde damla sulama yoluyla veya ağaç taç izdüşümüne bant halinde verilir.

NPK Gübre Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

NPK gübre kompoze gübre olup, öncelikle toprağın hangi elementlere ihtiyaç duyduğu analiz edilmelidir. Bu sayede doğru NPK gübresi seçimi yapılır. Analiz yapılmadan toprağa uygulanması durumunda, toprakta meydana gelen element fazlalığı, toprağa yarar yerine zarar verir. Bu da verimin düşmesi, toprağın zamanla fakirleşmesi anlamına gelir.

NPK gübre içeriğinde yer alan fosforun suda eriyebilir özellikte olmasına dikkat edilmeli. Toprak analizi sonrasında potasyum yeterli, azot ve fosfor eksik olması durumlarında buna göre formüle edilmiş gübre kullanılmalıdır. Bu durumda çiftçinin tercih edeceği ürün 20 20 0 NPK gübre olacaktır.

Mikro Elementli NPK Gübre Nedir?

NPK gübre içeriğinde azot, potasyum ve fosforla birlikte, Çinko, kükürt, demir, bor, mangan, bakır gibi mikro elementlerin bulunması durumunda mikro elementli NPK gübre olarak isimlendirilir.

NPK Gübre Zararları Nelerdir?

Bilinçli kullanıldığında çiftçinin yüzünü güldüren NPK gübreler, toprak analizi yapılmadan uygulandığında, yarar yerine zarar vermektedir. NPK gübre seçiminde toprak analizinin yapılarak, toprağa uygunluğu belirtilen formüle edilmiş NPK gübreler kullanıldığında herhangi bir zararı görülmez.

NPK Gübre Nedir?

NPK gübreler ismi, içerisinde bulundurduğu azot, fosfor ve potasyumdan gelir. Üç elementin simgelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu üç elementi bir arada bulunduran gübreler NPK olarak isimlendirilir.