Gübre, bitkilerin beslenmesinde ve büyümesinde gerekli olan kimyasal elementleri sağlamak için toprağa ilave edilen maddelere verilen addır. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için gıdaya ihtiyaçları vardır. Toprak ve su, bitkinin ihtiyacı olan bu gıdanın büyük bir kısmını karşılayabilse de bazı gıdalar ve elementler bakımından yeterli olmayabilirler. Bu gibi durumlarda toprağın gübre takviyesi ile zenginleştirilmesi gerekir. Hayvan pislikleri, saman ve diğer bitki artıkları binlerce yıldır doğal gübre olarak kullanılan maddelerdir.

Son zamanlarda yapay yani kimyasal gübre kullanımı da artmıştır. Yapay gübreler, sıvı veya katı halde bulunurlar. Genellikle taşınmaları ve depolanmaları kolaydır. Özellikle son zamanlarda sıvı gübrelerin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Gübreleme çoğunlukla ilkbaharda yapılır. Kışları hafif yağışlı geçen bölgelerde sonbahar da yapılabilir. Toprağın yapısı ve yetiştirilen bitkinin çeşidine göre azot, fosfor ve potasyum bulunduran yapay gübrelerin oranları belirlenir ve buna göre verilir. 

Son zamanlarda kullanımı artmaya başlayan bor gübresi bitkiler için son derece yararlıdır. Bor gübresi tarım alanlarından alınan verimi, toprak kalitesini ve bitkilerin gelişimini iyileştirmek amacıyla uzmanlar tarafından geliştirilmiştir. Bor bitkiler için en az diğer elementler kadar gereklidir. Bor noksanlığını bor gübresi kullanarak en indirebilirsiniz. Bitkinizde bor elementinin eksik olduğunu, çiçeklenme, tohum ve meyve oluşumunun azalmasından ve büyüme noktasında ölümler görülmesinden anlayabilirsiniz. Aynı zamanda bor eksikliğinde bitkinizde şekil bozuklukları da meydana gelebilir. 

Bor Gübresi Ne İşe Yarar

Bor gübresi, bitki örtüsünün gelişmesini artırmak veya önlemek maksadıyla, biyolojik gelişim ve kontrol etme amaçlı kimyasallarda kullanılır. Bu gübrenin aynı zamanda küflenmeyi önlemek gibi bir amacı da vardır. Bu amaç doğrultusunda yapay gübre, yavaş eriyen gübre ve başka gübre çeşitleri bulundurmaktadır. 

Bor eksikliği sonucunda birçok ülkede ekilen hububat ürünlerinin verimi düşük olmuştur. Bu elementin eksik olması sonucu sekteye uğramış, anormal büyümüş, meyveleri ya da yaprakları bozulmuş, renklerini yitirmiş, az tohum hasadı ortaya çıkmış bitkiler meydana gelmiştir. Bunların sonucu olarak da gelişen bölgeler yok olmuş, bitki kaybına da sebep olmuştur. 

Bor gübresi bitkileri korur. Soğuğa karşı direnci artırır ve eklem bacaklı böcekleri uzaklaştırır.  Mantar, yosun ve gereksiz ot oluşumunu engeller. Bor gübresi bitkilerin kalitesini yükseltir. Gübre sayesinde bor elementi bitkinin hücrelerine geçer. Böylece kaliteli ve uzun raf ömrüne sahip ürünler elde edilir. Köklenme artar, gövde güçlenir. Şekil bozuklukları en aza iner hatta neredeyse yok olur. Buğdayda gluteni, mısırda nişastayı, pancarda poları daha yüksek oranlara taşır. 

Bor gübresi çoğunlukla zararlı kimyasal maddeler içermez. Bu durum gübrenin yapıldığı firmaya göre değişiklik gösterebilir. Firmamızın bor gübresi doğaldır ve zararlı kimyasal madde içermez.

Bor gübresi kullanılan bitkilerde verim artışı meydana gelebilir. Bu bitkilerde döllenme artar. Meyve gözlerini açar, bağını ve tutumunu güçlendirir. Gübre sayesinde tam dolu ürünler oluşur, bu sayede maksimum verim artışı sağlanır. Bor gübremiz doğal olduğu ve kimyasal madde içermediği için faydalı mineraller sayesinde toprağın ve bitkinin eksikliklerini tamamlar. Toprağın pH değerini düzenler, minerallerin taşınmasına yardımcı olur. Kısacası toprağı zenginleştirir. 

Bor Gübresi Nasıl Kullanılır

Bor gübresi sıvı ve katı forma sahip olabilir. Meyve, bitki ve toprak kalitesini artırma özelliğine sahip bu gübre mucizevi etkisi sayesinde son zamanlarda sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Elbette her şeyin fazlası ve yanlış kullanımı zarar verebileceği için bor gübresi de bilinçli ve doğru şekilde, yeterli miktarda kullanılmalıdır.

Bor gübresi kullanılması düşünülen topraklar analiz edilmeli, gübreleme yöntemi ve zamanı en doğru şekilde belirlenmelidir. Bunun yanında sulama zamanı ve miktarı da gübrenin yapacağı etkide bir faktördür. Bilinçsizce ve tekniğine uygun olmadan kullanılan bor gübreleri hem toprağa hem çevreye hem de bitkiye zarar verir. 

Bor Gübresi Ne Zaman Atılır

Gübreler genellikle ilkbaharda atılırlar. Kışları hafif, çok soğuk olmayan ve yağışlı geçen bölgelerde -örneğin akdeniz iklimi yaşayan bölgelerde- sonbaharda da gübreleme yapılabilir. Bor gübresinin atılma zamanları bitkiden bitkiye de değişen bir durumdur. Domates, biber, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun, kabak ve çilek bitkilerinin gübreleri fide dikiminden itibaren atılabilir. Bağ ve kivi bitkisinin gübresi göz kabarmasından itibaren atılabilir. Muz bitkisinin gübresi ise doğumdan önce uygulanır. 

Narenciye, elma, armut, ayva, kiraz, vişne, şeftali, kayısı ve erik meyvelerinin bitkilerine pembe tomurcuk döneminden itibaren gübre atılabilir. Zeytin bitkisine çiçeklenme öncesinden itibaren bor gübresi atılabilir. Mısır ve ayçiçeği bitkilerine gübre atılabilmesi ancak bitkilerin 30-40 cm olmalarından itibaren gerçekleştirilebilir. Patates, şeker pancarı ve havuç bitkilerinin gübrelenmesi de bitkiler çıktıktan sonra mümkün olur.

Buğday, arpa, çeltik bitkilerinin gübrelenmesi kardeşlenme döneminde yapılabilir. Pamuk bitkisinin gübresi tarak oluşturma döneminde atılabilir. Fasulye, nohut, mercimek, fındık, ceviz ve antep fıstığı bitkilerinin gübresi ise çiçek oluşumunda değil çiçeklenme öncesinde yapılabilir. Yaprağı yenen bitkilerin yani marul, kıvırcık lahana ve benzeri bitkilerin, soğanın ve sarımsağın gübrelenmesi bitkiler 8-10 cm boylarındayken yapılabilir. 

Bor Gübresi Faydaları

Bor bitkide büyümeyi etkileyen hormonların oluşumunda, kök gelişiminde, tomurcuk ve çiçek oluşumunda olumlu bir etki gösterir. Sebzelerde ve meyve ağaçlarında verimi en yüksek seviyeye getirir. Meyvelerin dallarının kuvvetli olmasını sağlar, bu sayede meyveler dallarından daha az düşer. Yani tohum ve meyve kaybı en aza düşer. Tüm bunların sayesinde üretici düşük maliyetle yüksek kazanç elde eder ve tarım alanları değerlenmiş olur.

Bor gübresi aynı zamanda ahşap malzemeleri mantar gibi zararlı organizmalardan korumak amacıyla da tercih edilebilir. Bor gübresi sadece bor elementini içermez. Bordan başka elementler de içerir. Azot, fosfor, çinko ve aminoasit bu maddelerden birkaçıdır. 

Ufuk tarım olarak firmamız kaliteli ve doğal, çevre dostu bor gübresi ile hizmetinizdedir. Uygun fiyat garantisi ile siz de hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. Bor gübremiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemize göz atabilirsiniz veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.