Cennet hurması yetiştiriciliği mi yapmak istiyorsunuz. Cennet hurması yetiştiriciliğine dair tüm detayları merak mı ediyorsunuz, gelin birlikte inceleyelim. Bir diğer adı Trabzon hurması olarak da bilinen cennet hurması, subtropik iklim meyvesidir. Sıcak ve ılıman hava şartlarına alışkın olan bu meyve, kışın yapraklarını döktükten sonra sert hava şartlarına da dayanıklıdır.

cennet hurması

Cennet hurması Karadeniz, Ege, Marmara bölgelerinde yetişen oldukça faydalı bir meyve türüdür. Diğer meyve türlerine göre farklı bir yapısı bulunan cennet hurması, koyu portakal renginde üst kısımları tüylü alt bölgeleri tüysüz bir meyvedir. Yenilebilen ve fazlasıyla lezzetli olan cennet hurması, ağaçta yetişmektedir.

Cennet hurması, kendi çekirdekleri sayesinde yetişen bir ağaç türüdür. Meyvenin kendi çekirdekleri ayıklandıktan sonra, küçük bir yerde saksıya konularak çimlenmeye bırakılır. İlk aşamada saksının içine yerleştirilen temiz toprak, 15 dakika sulandırılır ve ardından çekirdekler toprağa gömülür. Hurma çekirdekleri nemli ortama ihtiyaç duyar. Bu sebeple çekirdeklerin ekildiği ortamın 8 hafta boyunca nem oranına dikkat edilmelidir.

En güzel ve lezzetli cennet hurmaları, yüksek nemli havalarda yetişir. Havada ki nem oranının az olduğu alanlarda özel olarak sulama yapılırsa, verimli meyve elden edilebilir. Bununla birlikte bu bölgelerde yetişen meyvelerde güneş yanığı görülebilme ihtimali olduğundan, buna özel tedbirler almakta fayda vardır.

Cennet Hurması Nasıl Yetişir?

Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır. Ortalama 1-2 senede meyve vermeye başlayan cennet hurmasının ağacı ise 5 senede gerekli olgunluğa ulaşır.

Ülkemizde çok fazla tüketilen ve tercih edilen cennet hurmasının özel olarak yetiştirildiği bölgelerde, toprak çakışmaları kış ayları içinde yapılır. Fideleme zamanı özel seralarda muhafaza edilen cennet hurmasının, ilk olarak küçük bölgelerde dikme işlemi gerçekleşir. Toprak için temizlenme çalışmaları son bulunca gübreleme işlemine geçilir. Toprak yeterince zenginleştirildikten sonra belirli bölgelere sırasıyla cennet hurması dikimi yapılır. Akdeniz bölgesinde cennet hurmasına çok sık rastlanmaktadır.

Trabzon hurması ağacının dalları, diğer ağaçlara nazaran çok gevrektir. Bu sebeple şiddetli rüzgâr ve yağmur ağacın dallarına zarar verebilir. Buna engel olabilmek için ağacın dalları herekleler yardımıyla desteklenmeli ve olumsuz hava şartlarına hazır hale getirilmelidir.

Cennet hurması, geç çiçek veren bir meyve türüdür. Bu nedenle de ilkbaharın donlarından olumsuz etkilenmez. Ayrıca cennet hurmasını dikerken köklerini özellikle budamak lazımdır. Bunun nedeni, kökler fark ettirmeden birbirine karışmış olma ihtimalidir. Eğer söküm esnasında kökler yara almışsa, yara yeri öncesinden hafif kesilmelidir. Ama fidanın kökü haddinden fazla kısaltılmamalıdır. Bir başka önemli nokta ise fidanı toprağa dikerken, söküldükleri derinlik boyunda dikilmelidir. Dikim işlemi gerçekleştikten sonra fidana can suyu mutlaka verilmelidir. Ardından hereklerle desteklenen cennet hurması fidanlarının tepe kısımları, bir göz üstünden kesilmelidir.

Cennet Hurması Nasıl Gelişir?

Cennet hurmasının ağacının dalları çok kuvvetli şekilde büyür ve gelişir. Özellikle de dikim yaptıktan 2-3 sene sonra hızlı bir şekilde büyüme evresine geçer. Dik ve kuvvetli şekilde büyüyen dallara obur dallar ismi verilir. 3. Yıl sonrası fazla miktarda kısa meyve dalları ortaya çıkmaya başlar. Ağacın dinlenme zamanında, artık cennet hurması tomurcukları gözle görülmeye başlanmıştır. Tomurcuklar kahverengidir. Cennet hurmasının yaprakları ise genellikle ilkbahar aylarında artış gösterir. Bu taze yapraklar ise açık renkli ve parlaktır.

Zaman içerisinde bu yaprakların rengi de koyulaşma gösterir. Yaz sonu artık yaprakların rengi de solmaya başlar ve turuncu rengini alır. Cennet hurması yetiştiriciliğinde en önemli husus; meyveyi yeterli miktarda sulamaktır. Yeterince sulanan cennet hurması verimli meyve verir ve erken gelişim gösterir.  Sağlıklı meyve verimi ilkbahar ve yaz aylarında olduğu için, özellikle bu mevsimlerde Cennet hurması yeterince sulanmalıdır.

Su görmeyen cennet hurması gelişme göstermez ve dökülmeye başlar. Bun nedenle belirtilen dönemlerde sulama işlemine çok dikkat edilmelidir. Bazen sulanıp bazen su görmeyen cennet hurmasının meyveleri de çatlaklıklar meydana gelir.