İlgili Ürünler

Papatya ailesinden olan gerbera çiçeği, Güney Afrika kökenli bir çiçek türüdür. Son yıllarda tekrardan popüler olmasıyla beraber günümüz şartlarında birbirinden farklı yaygın şekilde dekoratif bahçe bitkisi olarak kullanılır. Buket çiçeklerle birlikte süs çiçekleri olarak da kesme çiçeği olarak süs bitkileri arasında tercih edilmektedir. Renkleri bakımından da birçok renk çeşitleri, şekilleri açısından da birçok şekli bulunmaktadır. Taç yapraklı gibi çeşitleriyle beraber birçok modele sahip gerbera çiçeği bulmak mümkündür.

Renk çeşitleri olarak birbirinden farklı iri çiçekleri olan gerbera çiçeğinin pembe, sarı, turuncu ve kırmızı çeşitlerinde renkleri bulunur. Yalın katlı ya da katmerli denilecek şekilde yapraklara sahiptir. Uzun tüylü çiçek sapı boyu 3 cm ile 12 cm derinliğinde değişmektedir. Gerbera bakımı yaz ve kış aylarında birbirinden farklı teknikler kullanılarak yapılmalıdır. Gerbera yetiştirmek isteyenler, ilk yıllarda çok az sayıda çiçeğe sahip olsalar da birkaç yıl sonrasında 40-50 tane çiçek kesilebilir olacaktır.

Yaz aylarında çiçek verimliliği %80’lere kadar çıkarken, kışın bu değerler düşer. Yaz ayları olarak Nisan’dan Eylül ayına kadar ki süre boyunca oldukça yüksek verimlilikte gerbera çiçeklerinin yetiştiriciliği yapılmakta, çok hızlı verim alınması da mümkün olmaktadır. Kış aylarında da bu verimliliği korumak ya da var olan verimliliği arttırmak için hem ısıtma hem de güneş ışığına karşı duyarlılığı yüksek olduğu için ışıklandırma iyi kurulabilirse, gerbera çiçeği bakımı çok iyi derecede yapılabilir. Sıcağı seven bu çiçekler, toprağın ısıtılmasıyla birlikte çok daha hızlı verimi elde edebilir olurlar. 

Toprağı seven gerbera çiçeklerinde, yetiştiricilik kadar toprağın verimliliği de önemlidir. Bu nedenle seçilen toprağın yeterince besin maddesini içerdiğinden emin olmanız tavsiye edilir. Yetiştirme yapılan toprağın ısıtması doğru tekniklerle yapılırsa, çiçeğin de sıcağı sevmesiyle topraktan doğru verimliliği alması, en iyi teknikle çiçek yetiştiriciliğinde uygulanır teknik olacaktır.

Gerbera Toprak İsteği

Gerbera çiçekleri toprak istekleri de genel olarak geçirgenlik seviyesi yüksek olan topraklardır. Bu tip toprakları seven çiçekler, 40 – 50 cm derinliğinde işlenip gevşetilmesi özelliğini tanıması gerekmektedir. Tabaka köklerin ilerlemesini engelleyen geçirimsiz topraklar, bu sefer suyun geçmesini önlediği gibi köklerde de çürüme yapmasına neden olur. Köklere zarar verdiği için de gerbera çiçeklerinde geçirgen ve gevşek topraklar en çok tercih edilen, bitkinin de çokça sevdiği toprak türleridir.

Gerbera Gübresi Nasıl Olmalıdır?

Gerbera yetiştiriciliğinde çiçeğin istediği özellikler çok spesifiktir. Bu nedenle toprak analizi yaparken gübrenin de en iyi şekilde olması gerekir. Gübreleme noktasında faydalanacağınız değerler genelde çok değişken olabilir. Gerbera gübresi için gerekli gübre verilmesini zamanında ve kararında yapmalısınız. Drenajın yapılması gereken bu gübrelerde çiftlik gübresine sahip olup, ekim öncesinde verirseniz mantar hastalıklarının da oluşmasını engellemiş olabilirsiniz.

Gübreleme noktasında gübre ürünlerinin tamamına da Ufuk Tarım üzerinden ulaşabilir, araştırmalarınız doğrultusunda da gerbera yetiştiriciliği faaliyetlerinde tüm gübrelemeyle ilgili gübre ve diğer ürünlerin tamamına ulaşabilirsiniz. Bu konuda hem arayarak bilgi alabilir hem de detaylı görüşmek istediğinizde telefon üzerinden satış temsilcilerine yetkin sorular sorarak da detayları öğrenebilirsiniz. 

Genelde 10 ile 30 mg azot, 40 ile 60 mg fosfor ve 600 – 100 mg potasyum karışımı gübre olması, gerbera gübresi için tercih edilmelidir. Bu oranlar, en iyi oranlar olup çok daha azı ya da çok daha fazlası toprak yapısını bozacağı gibi verimliliği de azaltır. 

Gerbera bitkisi düzenli şekilde gübre olmasını bekleyen bir bitkidir. Bu nedenle bazı evrelere göre sizde gübrelemeyi yapabilirsiniz. Eğer bitkiniz, gelişme evresindeyse bu evrede azotlu gübre verebilirsiniz. Sonbahar aylarında ise potasyumlu gübre vererek verimi arttırabilirsiniz. 

İlkbahar ve yaz aylarında dikim yapıldığında, her metre kare için 45 gram gelecek şekilde kompoze güre verilebilir. Bu tekniği 14 günde bir tekrarlayarak yapabilirsiniz. Ta ki aylardan eylül olunca, bu miktarı biraz daha düşürerek devam edebilirsiniz. 

İlkbahar ile sonbahar aylarında ise metre kare başına 50 gram süper fosfat uygulaması yaparak, gübreden sonra sulama olması halinde gerbera bakımı ile bitkinin verimini arttırmanız mümkündür. Dikim yüzlek şekilde yapılabilir. Otsu kısım, doğrudan toprağın ne kadar üzerinde olursa oldukça verimli bir büyüme olacaktır. İlk dikim sonrasında sisleme yapılan bu bitkilerde, yüzlek dikim yöntemi sayesinde de mantarı hastalıklarının tamamına gerbera çiçeğinin korunmasını sağlayacaktır.

Gerbera Dikimi Nasıl Yapılır?

Yıl içerisinde istediğiniz mevsim ya da ayda gerbera bitkisini dikebilirsiniz. Otsu bir bitkidir ve bu nedenle tek yıllık yetiştiricilikte dikim zamanını da ürünü ne zamna almak istiyorsanız buna göre dikmeniz gerekmektedir. Eğer sonbahar ve kış döneminde verim almak istiyorsanız haziran ayında dikim yaparak, gerbera çiçeğini toplayabilirsiniz.

En çok verim ise ilkbahar ile yaz aylarında alındığı için, ağustos ayında dikim yaparak en çok verimi bu şekilde alabilirsiniz. Eğer çok yıllık dikim olacaksa, bu noktada şubat ayını baz alarak dikim yapabilirsiniz. Aynı zamanda yaz dikimlerinde de gölgeleme, bu bitkiler için önemli olduğu için önemsenmesi gerekmektedir.

Gerbera Sulama Teknikleri

Toprak üzerinde drenajın her zaman yapılması gerektiğini paylaşmak isteriz. Ek olarak toprağın sürekli nemli durmasını sağlamak da gerekecektir. Sulama tekniklerinde bu durumlara dikkat edilmesi gerekir. Nemli olması fakat fazla ıslak olmaması, kararında nemlilik oranına da dikkat edilmelidir. Kış ve yaz aylarındaki yetiştiricilik, verimlilik noktasında da değişkendir. Bu konuda yaz veya kış sezonuna göre yapacağınız tüm düzenli sulama süreçlerinizde, kış sezonunda yetiştiriyorsanız daha az sulama yapmalısınız. Bu azlık, yaz sezonuna göre kıyasla az olmalıdır. 

Yaz sezonunda ise düzenli sulama önemlidir. Düzenli sulama yapılması halinde yazın, normalden daha yüksek bir verimi bu şekilde alabilirsiniz. Taban suyuna dikkat etmeli, çok yüksek olmamasına özen göstermelisiniz. 

Sulama yöntemlerinin de gerbera çiçeği için farklı teknikleri bulunur. Bitki üzerinde yağmurlama yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yöntemde yağmurlama şekli bitki üzerine değecek şekilde sulama gerçekleştirilir. Alternatif olarak püskürtme ya da damlama sulama yöntemlerini de tercih edebilirsiniz.

Islatma yöntemlerinde toprağın 12 cm’lik kadar alanı ıslanırsa, sabah saatlerinde de sulama yaptığınızda yaz döneminde bitkinin yakmamasını sağlamış, çok daha verim olmasını gerçekleştirirsiniz.

Gerbera Çiçeği Hastalıklardan Korunması Yöntemleri

Öncelikli olarak toprağın sterilize edilerek kullanılması çok önemlidir. Bitkide de temizlik önemli olacaktır. Yaz, kış sezonu fark etmeden her sezon düzenli sulama, en iyi şekilde çiçeğin hastalıklara karşı korunmasını sağlayan yöntemdir. Uygun ışık kullanırsanız, uygun sıcaklığa göre ekim yapılırsa çok daha iyi verimlilik alabilirsiniz. 

Aynı zamanda düzenli havalandırma olması halinde de çok daha iyi bir verimliliği, bu ürünlerde alabilirsiniz. Fazla sıcaklık değişimi olmaması gerektiği gibi yer değiştirmemeniz gerekmektedir. Geçirgen toprak, her sulama sonrasında havalandırılmasıyla beraber verimliliği de bu sayede arttırmanız mümkün olacaktır. Bu ve benzer tüm yöntemler, gerbera çiçeği için hastalıklara karşı korunma yöntemleri olacak olup en iyi şekilde bitkinin yetiştiriciliğini de her ortamda yapabilirsiniz. Yaz veya kışın, fark etmeksizin her zaman düzenli sulama ve uygun ışık – sıcaklık ile en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.