Çeşitli bitkileri toprak içerisinde beslemek adına kullanılan gübreler, verimliliği arttırmak ve bununla beraber topraktan doğal besin maddesi aldıkları gibi kimyasal besin maddesi de alması için gübreler kullanılır. Topraktaki besin maddeleri bitki için çoğu zaman yeterli gelmediğinde, gübreler doğal besin kaynakları olarak takviyedir. Topraktan gelen besinler, yeterli olmadığında gelişemeyen bitkiler gelişim tamamlayamaz ve bu nedenle de ürünler kaliteli bir şekilde vermeyecektir. Besin değerlerini yükseltmek amacıyla gübre bitkilerin besin değerlerini arttırmak için yetecektir. 

İşte burada birebir destek alacağınız şekilde gübre çeşitleri ve gübre fiyatlarından faydalanabilirsiniz. Bitkiler, büyüme ve gelişim için ihtiyaç duydukları çeşitli gübreler için ister sıvı ister toz halinde değişen formlarda gübrelere ulaşabilirler. Gübre fiyatları günümüzde birbirinden farklı niteliklerde bulunurken, çiftçi dostu olarak çiftçilerin en büyük yardımı olmaktadır. Organik gübre çeşitleri, genel olarak ihtiyaca yönelik kullanıldığı noktasında masraflardan kaçınılmadan değerlendirilmelidir. Gübrelerin bitkileri beslemesiyle beraber değerini de arttıracaktır. Çeşitlerine göre sıvı veya toz halinde bulunan bu gübreler, toprağa karıştığında bitkilerin aradığı tüm ihtiyaçları da verecektir. 

Gübre çeşitlerine göre doğal gübreleri kullandığınızda, toprağın kalitesini de arttırmış olur ve en iyi şekilde de masraflardan uzun süre sizi kurtarmış olacak şekilde kullanmış olursunuz. Gübrelere ödenene fiyatlar bu sayede sizi pek çok masraftan uzun vadede de kurtaracaktır. Birçok açıdan getirisi fazla olan gübrelerin, yanlış kullanım ya da gereğinden fazla kullanımı süreçlerinde ise elbette gübre zararı olması muhtemeldir. Bu aşamalarda dikkatli kullanmak, gübrelerin karışımlarının nasıl olması gerektiği, azotlu gübre ne derecede kullanılmalı ya da potasyumlu gübre hangi bitkilere göre uygun olup olmadığını bilmek önemlidir. 

Doğal veya kimyasal gübre çeşitleriyle beraber fiyatları da birbirinden ayrı şekilde değerlendirilir. Karışım noktasında hangi bitkiler için kullanacaksanız, yanlış kullanım olmaması için bitkilerinizin ve yetiştirme ortamınızın türüne göre gübre seçimi de doğru bir şekilde yapılması gerekir. Gübrelerin bitkileri yakmaması, çürütmemesi için hangi oranlarda ne derecede yeşil gübre kullanılması gerektiğinden tutun da hangi zaman aralıklarında gübreleri serpmek gerektiği hakkında da bilgi sahibi olarak deneyimli şekilde temkinli olarak konulara yaklaşmak önemlidir.

Gübre Nedir?

Tarlaya ekilen bitkinin ihtiyaç duyduğu, sağlıklı bir şekilde besin değerlerini alabilmesi için kimyasal elementlerle beraber desteklenen ilave maddelerdir. Bitkiler, büyürken azot, fosfor, mangan, bakır, magnezyum ve birçok çeşitli maddelere ihtiyaç duyarlar. Bu en önemli maddeleri alabilmesi için de gübrelerden aldıkları besinlerle beraber büyüme kat ederler. Toprak ve su, gıdaların büyümesinde yardımcı olan besinler olsa da genel olarak gübreler çok daha yetkin şekilde yardımcı olmaktadır. 

Geçmişten günümüze kadar pek çok formlarda gübreler kullanılmıştır. İlk gübreler hayvan kemikleri olmasıyla beraber bugün, birbirinden farklı doğal ve yapay olmak üzere çeşitli gübreler bulunur. Toprak uygulaması ve kullanım değerleri, birbirinden farklı şekilde olan gübre kullanımı konusunda uzman kişilerden destek ve bilgi alarak gübre seçimleri yapılması önemlidir. Hem bitkinin özelliği hem de toprak yapısıyla beraber doğru bir tespitte bulunmak, en iyi şekilde bitkilerin yetiştirilmesi konusunda sizlere yardımcı olacaktır. Doğru tespit edilen gübre seçimleriyle beraber hem toprak hem de bitkinin uygulanmasını da bu sayede yapabilirsiniz. 

Gübrelerin çeşitlerine göre fiyatları da değişkenlik gösterir. Besin değerlerine göre sahip olan gübre içeriğindeki azot miktarı, potasyum ve fosfor içeriğine uygun şekilde fiyatlandırma yapılır. Bitkinin büyüme formuna göre elde edilen gübrenin de sıvı veya toz gibi farklı yapılarda bulunmasıyla beraber seçimlerinizi bizzat kendiniz de yapabilmektesiniz. 

Doğal gübreler, organik gübre olarak sınıflandırılır ve sahip olan bu değerlerini de genelde ağır gübresi, yeşil gübre olarak sınıflandırılarak almaktadır. Bitki ve hayvan karışımından elde edilen doğal – organik gübreler aynı zamanda toprak koruması için de kullanılır. Toprağın korunmasını sağladığı gibi tohumun da hiçbir şekilde zarar görmemesi, çürümemesi ve büyüme - gelişim kat etmesi adına destek sağlayan bu gübreler, en çok da bunun için tercih edilirler.

Çeşitleri arasında organik gübre olarak bilinen ağır gübreler, toprakta çok daha kolay şekilde serpiştirilebilir ve karıştırılabilir. Bununla beraber hem azot hem fosfor hem de potasyum sayesinde de toprağın bulunduğu değerlerini ve verimliliğini de arttırır. Bitki ve hayvan artıklarından elde edilen kompostlar ise, artıkların çürütülmesiyle beraber gübre olmak üzere kullanılır. Bitkinin topraktan istediği besin değerlerini de olabildiğince yüksek değerlerde karşılayan bu gübre türlerinin de çokça terci edildiğini çeşitlerine göre. Görebilmektesiniz. 

Yeşil gübre çeşitleri ise, toprağın ıslah edilmesiyle beraber ekilen mahsullerle karıştırılmış bitkili topraklardır. Çürüyerek toprağa karışan ve toprağın değerlerini de arttıran bu besin değerlerinin sonrasında yeşil gübre olarak kullanılmasında da ürün verimliliğini oldukça arttırır. Bu oranlar genelde %20 ile %100 arasında çok yüksek etkiye sahip olduğu bilinir. 

Gübre fiyatları noktasında yapay – kimyasal gübre türleri de bulunur. Azotlu, potasyumlu ve fosfat içerikleriyle beraber çeşitlendirilmekte olan bu gübrelerde, genel olarak torak ihtiyacına uygun şekilde karışım hazırlanır ve buna göre uygulanır. Katı – sıvı halde bulunan bu gübre çeşitleriyle beraber hangi bitki türüne göre uygulanacaksa, buna göre seçimlerin de yapılması genel olarak önemli olmaktadır.

Bitkilerin veya toprağın ihtiyacı, gübre çeşitlerini doğrudan etkileyen durumlardır. Yetiştirilen bitkilerin çeşitlerine uygun şekilde tercih edeceğini birbirinden farklı gübre çeşitleri ve değişen fiyatları bulunur. Besin maddelerine uygun şekilde de yapısına göre değişkenlik gösteren gübre fiyatları, istenen toprak türüne göre hazırlanabilir. Verim arttırmak amacıyla kullanacağınız gübrelerde ürünün kaliteli olması için önem arz etmektedir. Bitkilerin üretici için kazançlı bir hale gelmesi için gübre, olmazsa olmaz bir besin olurken bitkilerin yetiştirilmesi aşamasında da doğru seçim her zaman önemlidir. Buna göre de topraktan ve bitkiden kazanç sağlayan çiftçilerin, seçim noktasında en iyi şekilde gübre seçmeleri de çeşitlerine göre ayrılmıştır.

Gübre fiyatlarının değişkenliği, organik veya kimyasal gübre seçimlerinizle birlikte değişkenlik gösterir. Ürünün kalitesini arttırdığı gibi toprağın da kalitesini arttıran gübre çeşitlerinin fiyatlarda da her zaman değişkenlik olmaktadır. Gübre fiyatları, gübrelerin sağladığı yarar ve verdiği verimlilik ile eşdeğerdir. Çifti dostu olan gübrelerde aranan besin değerleriyle beraber fiyat çalışması da buna göre yapılmaktadır. 

Tarım faaliyetleri arasında gübre markalarına ve çeşitlerine göre verimlilik açısından kimyasal ya da organik gübre çeşitleriyle beraber karışımlı seçeneklere de ihtiyaç duyulabilir. Bu noktada gübre kullanımının bitkiler açısından en kadar önemli olduğunu da çiftçi olarak siz de farkında olabilirsiniz. Her toprak ve bitki bölümüne uygun şekilde doğru gübrenin enjekte edilmesi önemlidir. Aksi takdirde yeterli gelmeyen gübreler, uygun formda kullanılmadığında bitkinin bölümlerine yetişmeyecek ve gelişimini de göstermeyecektir. Gübre çeşitleri ve fiyatları arasında tüm detaylara da bu sayfada ulaşabilirsiniz.