İlgili Ürünler

Kat kat görünümüyle ne kadar cenaze çiçeği olarak adlandırılsa da günümüz şartlarında kasımpatı çiçeği, çoğu zamanların renkleriyle beraber en çok beğenilen çiçeklerinden biridir. Pembe kasımpatı çokça gördüğümüz, gözümüzün aşina olduğu renk olsa da sarı beyaz ya da benzer diğer farklı renklere kadar çokça kasımpatı yetiştiriciliği olduğu görülmektedir. Evlerde sonbahar aylarını en özel şekilde renklendiren bu çiçeklerle harikulade bir ortam yaratın.

Kasımpatı çiçeklerinin en çok ön plana çıktığı anlamı, ölümsüz aşkı temsil ederken platonik sevdayla da bağdaştırdığı da bilinir. Papatyagiller familyasının en gözde türleri arasında bulunan kasımpatı bitkileri, hassas çiçek türlerine sahiptir. Özenli bir bakım gerekli olan kasımpatı bitkisinin bahçelerinizde, balkonlarınızda ilgi çekici şekilde özel bir tasarıma sahip şekilde hazırlayabilirsiniz. 

Sarıdan beyaza, pembeden mora kadar birçok renklerde, her sezon kasım ayında her çiçek solarken kendi başına büyümesiyle isminin de belli olduğu bölgede kasımpatı bilinir. Kasımpatı, sonbahar aylarında açan ender çiçeklerin arasında yerini alır. 50 – 150 cm arasında boya sahip olabilen otsu bitkidir.

Kasımpatı İklim İsteği

Kasımpatı bakımı için ideal seçim, ışık gören bölgelerde ılık iklimleri seviyor olmasıdır. Eğer hava çok soğuksa ya da sıcak iklimlerdeyse, kasımpatı yetiştirmek için uygun bir hava olmadığı söylenebilir. Doğrudan ışık olmayacak fakat gölgede de kalmamalıdır. Işığa doğru yönelen şekilde büyümeyi seven bu bitkiler, en çok da soğuk havalar ya da sıcak havalarda etkilenirler.

Kasımpatı Bakımı Nasıl Yapılır?

Çok su isteyen bir bitki olan kasımpatı çiçekler hakkında sıklıkla sulama yaparak, az – az olacak şekilde sulamanız en iyi yöntemdir. Düzenliliği sevdiği için her gün aynı saatlerde su verirseniz, çok daha iyi şekilde besleyebilirsiniz. Oda sıcaklığındaki sular sayesinde bitki çok daha verimli olur. Eğer bakım için soğuk ya da sıcak su kullanırsanız, bitkiyi çürütebilirsiniz.

Hem mineral hem de vitamin açısından toprak isteği konusunda da topraktan faydalanmak isteyen kasımpatı tohumlarını ektikten sonra düzenli şekilde kasımpatı gübresi de eksik olmamalıdır. Doğru takviyeler ve gübreleme süreçlerinin de takibi yapıldığında, kasımpatı verimliliğini arttırabilirsiniz. Gübre konusunda her zaman Ufuk Tarım’dan da yardım alabilir, sayfamızda yer alan gübre çeşitlerine de bakabilirsiniz. Evde yetiştirebileceğiniz bu bitkilerin aynı zamanda ufak tefek araştırmasını yaparken değerlendireceğiniz her konuda birçok bilgiyi sorarken sayfamızdan en doğru bilgilere, en güncel haliyle de ulaşabilirsiniz. 

Evde kasımpatı yetiştirirken mayıs ayı geldiğinde kökten çoğaltma yapmak isteyenlerin ayıdır. Bu ayda hali hazırda kasımpatı bitkisi için çok daha verimli şekilde performans alabilirsiniz.

Evde kasımpatı bakımı yaparken de ışığa doğru büyüme eğilimi gösteren bu çiçeklerde gölgede bir bölge bırakmamaya dikkat etmelisiniz. Bu sayede çok daha göze çarpan özelliği olan ışığa doğru eğilim göstermesi nedeniyle kasımpatı çiçekler hakkında böylece çok daha iyi yetiştirici olmuş olabilirsiniz.

Kasımpatı Toprak ve Gübre İsteği Nasıldır?

Eğer evde ya da farklı yerlerde yaz aylarında siz de kasımpatı yetiştirmek ve bakımından sorumlu olmak istiyorsanız, iyi verim almak adına toprağın en iyi şekilde hazırlanmasına ön ayak olmalısınız. Yumuşak, geçirgen topraklar, en çok kasımpatının seveceği topraklardır. Çiftlik gübresi ve türevlerinde organik gübreler kullanarak en iyi şekilde kasımpatı dikimi öncesinde toprağın ön hazırlığı yapılmış olur. Genelde de organik gübre kullanımı önerilir. 

Gübreleme öncesinde toprakta sterilizasyon yapılması gerekmektedir. En önemli aşamalardan biridir. Aynı zamanda hem buharla hem de kimyasal maddelerle sterilizasyon yapılması istenir.

Yapılan analizlere göre de toprakta gübreleme yapılması beklenir. Dikim öncesinde kasımpatı bitkisinin tuza karşı duyarlılığı olduğunu unutmayın. Eğer gübreleme süreçlerinde çok fazla tuz birikimi toprakta olursa, bu bitkinin hem verimliliği hem de kalitesine zarar verecektir. Seçtiğiniz toprakta da tuzluluk sorunu olduğunda, bol su ile yıkanan toprakta bu sorun uygun hale gelmiş olur. 

Gübreleme ise kasımpatı için metre kare başına 50 – 60 gr arasında triple fosfat gübre verilebilir. Aynı zamanda gübre toprağın 15 cm derinliğine yedirilirse en iyi şekilde de yararlanmış olabilirsiniz. 

Eğer kuru gübreleme olacaksa da bu konuda 15 günde bir tekrarlanacak şekilde metrekare başına 60 gram, 15 – 10 – 15 kompoze gübre verilmelidir. Bu şekilde azot %50’si nitrat formülünde olduğunda, gübreleme verimliliğini de arttırmış olabilirsiniz. Gübrelerken nemli toprak bulunması da sizlere oldukça fayda sağlar.