Kuzugöbeği ılıman iklimlerde yetişen yenilebilir mantar çeşididir. Nisan ayından Mayıs ayının sonlarına kadar bahar aylarında yetişir. Kuzugöbeği, uzun bir hücre tabakası ile kaplı sıra dışı yapısı ile karakterize edilir. Şekli oval veya koniktir. Bölmeler, giderek koyulaşan yoğun bir kahverengine sahiptir. Kuzugöbeği mantarının baş yüksekliği 7 cm'ye kadar, genişliği 8 cm'ye ulaşır. Boy, 9 cm'den uzun olmayan silindirik, içbükeydir.

Doğada kuzugöbeği mantarı verimli toprakları ve iyi aydınlatılmış alanları tercih eder. Genellikle huş ağacı, söğüt, meşe, külün hâkim olduğu yaprak döken ormanlarda büyüme alanı ağacın dibidir. Kuzugöbeği ev yetiştiriciliğine uygundur. Mantar mahsulü elde etmek için birkaç koşul sağlamak önemlidir. Kuzugöbeği, erken olgunlaşması ve güzel tadı için değerlidir. Mantarlar minimum ısıl işlem gerektirir. Kurutulmuş veya donmuş halde saklanır. Kuzugöbeği mantarı tohumunu kolaylıkla marketlerden bulunabilir.

Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Uzun yıllar boyunca kuzugöbeğinin nasıl yetiştirileceği bilinmiyordu. 1982 yılında Ower isimli araştırmacı, laboratuvar koşullarında bu mantarı yetiştirmeyi başardı ve üretim tekniği konusunda patent aldı. Günümüzde bu mantar türlerinin aşılarını hazırlayarak doğal ortamlarda popülasyonu artırmaya yönelik uygulamalar bulunmaktadır.

Mantar yetiştiriciliğinin ana koşulları, bol miktarda çürüyen odun materyali, yeterli miktarda gölge ve nemdir. Bir spor karışımı için formül, önce bir 3,5 TL. Damıtılmış su kaynatmayı ve bir çorba kaşığı pekmez ve 1/4 çay kaşığı tuz eklemeyi içerir. Suyun oda sıcaklığına soğumasına izin verin ve biraz rendelenmiş bütün kuzugöbeği mantarı ekleyin. Karışımı yaklaşık iki gün bekletin, ardından pamuklu bir bezle silin ve mikroskobik sporları içerecek olan sıvıyı toplayın. Karışım otururken ekim alanında toprağı hazırlayabilirsiniz. Sporları dikmek için sıvıyı hazırlanan toprak alanına yayın. Alanı kompostla örtün ve günlük olarak mantar büyümesini izleyin.

İlk yıl kuzugöbeği mantarı yetiştirmezseniz bir koloni kurma süreci çoğu durumda birkaç yıl sürebilir.

Kuzugöbeği, ormanlardan süzülmüş ışıkta büyür. Genellikle bu ağaçlar; karaağaç, dişbudak, kızılağaç, elma ve meşe gibi yaprak döken ağaçların altında ve çevresinde büyürler. Bitkilerin aksine kuzugöbeği mantarı gibi mantar türleri klorofil üretmez. Güneş ışığı, mantarların büyümesine yardımcı olmaktan ziyade toprağı ısıtmada önemli bir rol oynar. Kuzugöbeği mantarı gruplarının ölü, çürüyen ve yanan ağaçların etrafında büyümesi tesadüf değildir.

Ölmekte olan ağaçların ve ormanın yapraklarından döküntülerin açığa çıkardığı besinler, kuzugöbeği mantarının büyüdüğü killi toprağı oluşturur. Ağaç yongaları, odun külü, turba yosunu ve kum da mantar yetiştirmek için istenen toprak katkı maddeleridir. Birçok yetiştirici, bir ağaç kütüğünün bulunduğu yerde kuzugöbeği mantarı yetiştirmede başarılıdır. Toprağı mantarları besleyecek şekilde hazırlamak için kül, karaağaç veya meşe ağacından çürüyen birçok odun parçasını karıştırabilirsiniz.

Kuzugöbeği mantarının büyümesi için düzenli nem çok önemlidir. Ekim alanınız sıkılmış bir sünger kadar nemli olmalıdır. Tutulan yağmur suyuyla sulama, klorlu musluk suyuna tercih edilir. Serin, nemli iklimlerde iyi yetişir. Kuzugöbeği mantarı toplamak için mantarının olgunlaşması belli bir boyuta ulaşması gerekmez. Mantarları yer seviyesinde keserek veya çekerek toplayın.

Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliğinde Gübreleme

Kuzugöbeği mantarının ihtiyaç duyduğu tüm gübre iyi topraktır. Kompost, yaprak küfü, odun külü ve kompost gübresi kuzugöbeği mantarı yatakları için uygun zenginleştirmelerdir. 

Kuzu Göbeği Mantarının Yaşam Alanı

Kuzugöbeği genellikle yaprak döken ormanlarda, nemli topraklarda yetişir. Bununla birlikte, kumlu topraklarda yaygın olarak bulunabilir. Bu mantar ovadan alçak tepelere yayılır. Tercih edilen simbiyotik ağaç dişbudak ağacıdır. Kuzugöbeği, simbiyotik bir mantardır. Normalde gelişmek ve büyümek için külü değil, aynı zamanda karaağaç ve kavağı tercih eder. Ayrıca bazı meyve bitkilerinin altında ve ladin ağacı altında da bulunmuştur. Oldukça yaygın bir mantardır ve kuzugöbeği neredeyse tüm dünyada tüm ılıman bölgelerde yetişir. Kuzugöbeği mantar türlerinden ülkemizde de bulunmaktadır. Kuzugöbeği mantarı, kanalların kıyıları boyunca çalılık seyrek orman alanlarını ve ayrıca orman yangınlarından sonraki arazileri tercih eder.

Kuzu Göbeği Mantarının Büyüme Dönemleri

Kuzugöbeği mantarının büyüme dönemi ilkbahardır. Özellikle hava koşullarına ve iklimsel büyüme bölgelerine bağlı olarak Mart'tan Mayıs'a kadar sürüyor. Diğer rakip mantarlara kıyasla kuzugöbeği mantarının düşük sıcaklıklarda büyüme kabiliyeti vardır.

Kuzu Göbeği Alırken Neler Dikkat Edilmeli

Pazar tezgâhlarında kuzugöbeği, önemli ölçüde daha küçük ve aynı gastronomik kaliteye sahip olmayan diğer benzer mantarlar ile karıştırılmamasına dikkat edilmelidir. Taze kuzugöbeği mantarı için, mümkünse tam adlarının yanı sıra coğrafi kökenlerinin de kontrol edilmesi gerekir. Çoğunlukla ülkemizin Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilir.

Kurutma, kuzugöbeği için uygun bir yöntemdir. Bu işlem, kokularını artırma eğilimindedir. Kurutulmuş kuzugöbeği satın alırken, etiket üzerinde zorunlu olarak taşınan Latince adını kontrol etmelisiniz. Sadece kafaları içeren karışımların çoğu zaman üstün kalitede olduğu not edilmelidir, çünkü kurutma, kuru numunelerden çıkarılması gereken kuyrukları buruşturma eğilimindedir. Başlangıçta daha yüksek olan kafaların fiyatı, tasarruf edilen zaman göz önüne alındığında sonuçta daha avantajlı olacaktır. Kurutulmuş kuzugöbeğini kullanmadan önce birkaç saat sütle karıştırılmış ılık su karışımına batırmanız, ardından mükemmel bir temizlik için ikiye böldükten sonra soğuk suyla durulayıp eller arasında iyice bastırmanız önerilir. 

Kuzugöbeği Mantarının Sağlığa Faydaları

Vitaminler: Taze veya susuz kuzugöbeği mantarı düşük kalorilidir. Her 100 g, yaklaşık 31 kalori bulunur. Mantar, yüksek düzeyde antioksidan, temel mineral ve vitamin içerir. Yağda çözünen bu vitamin, kemik büyümesi ve kalsiyum metabolizmasındaki rolü nedeniyle bir "hormon" olarak etiketlenir ve mükemmel bir B vitamini kaynağıdır.

Mineraller: Yabani mantarlar arasında mineral içeriği daha yüksek olanları temsil ederler. Her 100 gram kuzugöbeği mantarı sırasıyla bakır, demir, manganez ve çinko seviyelerinin % 69, % 152, % 26 ve % 18'ini sağlar. Bakır, hücresel metabolizmada yer alan birkaç oksidatif enzimin ortak faktörü olarak hareket eden eser elementlerden biridir. Kan hücrelerinin üretimi sürecinde de gereklidir.

Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan ve uzun yıllar bağırsak ile mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzugöbeği mantarı ülkemizde de yetiştirilmektedir.

Her 100 gr kuzugöbeği mantarı, 194 mg veya önerilen diyette fosfor alımının % 28'ini ve 43 mg kalsiyum sağlar. Dişlerin ve kemiklerin büyümesi ve gelişmesi için yeterli serum kalsiyum, fosfor ve D vitamini seviyeleri gereklidir. Çinko, hücre metabolizmasında, mukozal yenilenmede, bağışıklık sisteminde ve üreme organlarının büyümesinde hayati rol oynayan bir besindir.