İlgili Ürünler

Ortanca bakımı, kendilerinin büyüleyici görünümlerinden ve kolay yetişmelerinden dolayı günümüzde insanlar tarafından sürekli araştırılır. Çoğunlukla bahçelerde görülse de yaşam alanlarında sakça içerisinde de bakımı mümkündür.

Ortanca çiçeği bakımı söz konusu olduğunda doğru bakım ile çiçeğinizin ömrünü uzatmanız mümkündür. Ortanca bakımı hakkında merak edilenleri yazımızda derledik. Ortanca bakımının nasıl yapıldığından ortanca çiçeklerinin özelliklerine kadar akıllara takılan hususlar burada.  

Ortanca Bakımı Nasıl Yapılır?

Ortanca bakımı çiçeklerin ömrünün uzun olması için önemli olan hususlardan biridir. Ortanca çiçekleri tam olarak güneş alan alanlardan hoşlanmaz. Gelişimleri için yargı gölge alanlarda zengin topraklara dikilmesi önerilir. Bunun yanı sıra bitki yaz aylarını çok daha fazla sever. Bu nedenle kış aylarında kendisini soğuktan korumak için üzerine bir örtü örtmeniz de gerekebilmektedir.

Ortanca bakımı yapılırken çiçeklerin haftada 1-2 kez sulanması önerilir. Yılda yaklaşık 3 kez gübre kullanılması daha sağlıklı ve yoğun çiçeklere sahip olmanızı sağlar. Doğru gübreleme ile ortancalarınızı çoğaltabilir ve uzun ömürlü olmalarını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte ortanca bitkisi toprağa ekilirken organik bakımdan zengin toprak tercih edilmesi gerekir. Nemli ve iyi drenajlı olmayan topraklarda ortanca bitkisinin tutunması mümkün değildir.  

Ortanca Çiçeği Gübrelemesi Nasıl Yapılır?

Ortanca çiçeği gübrelemesi, çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için büyük önem taşımaktadır. Çiçeğin gübrelemesi yılda 3 kez genellikle mart, mayıs ve temmuz aylarına tekabül eden dönemlerde yapılmalıdır. Gübrenin organik olarak zengin olması şarttır. Böylece çiçeklerinizin daha iyi beslenmesi mümkün hale gelecektir.

Ortanca çiçeği gübrelemesi için sağlıklı ve kaliteli gübreler kullanmalısınız. Gübre alırken gübrenin humuslu ve zengin içerikli olmasına dikkat etmelisiniz. Ufuk Tarım bünyesinde bu tarz kaliteli ve çiçeğiniz için sağlıklı gübreleri sizler için hazırlıyoruz. Resmi web sitemiz üzerinden ortanca gübresi satın alabilir ya da müşteri temsilcilerimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Çiçeğinizin gübrelenmesi aşamasında ihtiyacınız olan tüm alanlarda yardım alabilirsiniz.

Ortanca Nasıl Çoğaltılır?

Ortanca çiçeğini çoğaltma işlemi oldukça kolay ve pratik bir işlemdir. Hem bahçelerinizde hem de evlerinizde büyütebileceğiniz ortanca çiçeklerini çoğaltmak için belli dönemlerde kesmeniz gerekir. Nisan ayı ile Ağustos ayları arasında çimlendirilebilen bu çiçeği çoğaltmak için birkaç basit adım uygulamanız gerekir. Çiçeklenmemiş ve 2-3 adet yaprağı olan bir dalını keserek çimlendirmeniz yeterli olacaktır.

  • Ortancanın üzerinde çiçek olmayan bir dalından 15 cm kadar uzunlukta kesin.
  • Dalın üzerindeki yaprakları en üst kısımda 2 yaprak kalacak şekilde temizleyin.
  • Bahçe toprağı ile perlit karışımından bir toprak hazırlayın.
  • Çiçeğin saksısı için 15 cm çapındaki bir saksı tercih edebilirsiniz.
  • Saksı tabanına 1 sıra olacak şekilde çakıl taşı döşeyin.
  • Saksıyı toprakla doldurun ve dalı dikin.
  • Toprağı biraz sıkıştırdıktan sonra sulayın.
  • Doğrudan güneş almayan bir bölgede köklendirme işlemini gerçekleştirin.
  • Köklenme işlemi tamamlandıktan sonra bahçelerinize dikebilirsiniz.

Ortanca Çiçeği Ne Zaman Açar?

Ortanca çiçeği kelimenin tam anlamı ile yaz için doğmuş bir çiçek türüdür. Nisan aylarında ilk çiçeklerini görebilirsiniz. Sonbaharın başlarına kadar ortanca çiçeğinin şenlik görüntüsünü görmeniz de mümkündür.

Ortanca Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Ortanca çiçeği köken itibari ile pek bilinmese de Asya bölgesine özgü bir bitkidir. Ortancanın çeşitlerinin en çok olduğu yer de yine burasıdır. Çiçeğin doğal olarak yetiştiği bölgelerden bir diğeri de Amerika bölgesi olarak biliniyor. Çalı görünümünde olan çiçeklerin 3 metreye kadar ulaşabildikleri bilinir.

Ortanca çiçeği yazı seven bir çiçektir. Bahar aylarında açmaya başlar ve sonbahara kadar canlı görüntüsü ile ortama neşe saçar. Birçokları ortancayı beyaz renkleri ile bilir ancak her zaman beyaz renkte değildir. Ortancanın rengi ne olacağı ise bazı türleri için toprağın ph değeri ile alakalıdır. Çiçeğin yaygın olarak görülen türünde kış aylarında yaprak döktüğü bilinir. Ancak bazı türlerinde kış aylarında dahi yeşil görüntüsünü koruyabilmektedir.

Asya kültüründe ortanca çiçeği renklerine göre farklı anlamlar taşır. Dini kutlamalarda genellikle ortanca tercih edilir. Ayrıca aşıkların birbirlerine sevgilerini göstermek için tercih ettikleri çiçekler de pembe ortanca çiçekleridir. Romantizmin temsili olarak da değerlendirilebilir.

Ortanca Çiçeği Nasıl Budanır?

Ortanca çiçeği budama işlemleri dikkatle yapılması gereken uygulamalardan biridir. Budama yaparken mutlaka sadece çiçek açmış sapları budayarak ilerlemelisiniz. Tersi bir durumda sonraki yıl açacak çiçeklerinizden aynı verimi alamayabilirsiniz. Bununla birlikte çiçeğin kökü üzerinde bulunan yeni yeni şekillenmeye başlamış bölümler de budanabilmektedir.