Potasyum nitrat nedir? Potasyum nitrat özellikle tarım ile uğraşan kişilerin bilmesi gereken bir çeşit gübredir. İçerisinde yüksek oranda potasyum bulunduğu için bu ismi almıştır. Kullanım amacı ise dane ve meyvelerin daha iri, dolgun, sert ve canlı renklerde olmasını sağlamaktır. Ürünün şeker, protein, aroma maddeleri ve vitamin gibi gıda değerlerini arttırır. Ayrıca en büyük tarımsal problemlerden biri olan meyve dökümünün de önüne geçer. Günümüzde gıda maddesi olarak kullanılmaktadır.

Potasyum Nitrat Nedir ve Ne İşe Yarar?

İçeriğindeki önemli iki madde bitkilerin daha verimli ve kaliteli olmasını sağlar. Potasyum nitrat kullanılarak elde edilen gübreler her zaman daha kalitelidir. Kullanıldığı andan itibaren bitkiler tarafından hemen emilir. Ayrıca bitkilerin verim kaynağı olan potasyum nitrat gübrelerin harmanlanması ile beraber sıvı gübre hazırlanması için de kullanılır.

Meyve ağaçlarının ya da diğer yapraklı bitkilerin olumsuz yetiştirilme koşullarına, yatmaya ve hastalanmaya karşı dayanıklılıklarını arttırır. Özellikle satışa sunulacak bitkilerde kullanılır. Gıda maddesi olarak ürünün kalitesini ve pazardaki verimini arttırır. İçerisindeki azot çiçeklenme döneminden sonra da vejetatif faaliyetlerin devam etmesini sağlar. Bu faaliyetler sonucunda meyve oluşumu ve gelişiminin de devamlılığı sağlanır.

İçeriğinde sodyum, klor ve ağır metal bulunmamaktadır. Bu yüzden bütün bitkilerde rahatlıkla kullanılabilir. Tek başına kullanılabileceği gibi başka gübrelerle beraber de kullanılabilir. Sıvı olarak bitkilere uygun gübrelerde ve ilaçlarla beraber verilebilir. Ancak kalsiyumlu bileşiklerle karıştırılması önerilmemektedir. Kaliteli potasyum nitrat arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Potasyum Nitrat İçeriği

Potasyum nitrat içeriğinde;

  • 13 kg azot
  • 13 kg nitrat azotu
  • 45,5 kg suda çözünür potasyum oksit (%46,6) bulundurmaktadır.

Nitrat (-) elektrik yüklü olduğundan dolayı diğer besin maddeleri olan K+, CA++ ve MG++ alımlarını da teşvik eder. Gıda koruma maddesi olarak kullanımı yaygındır. İçeriğindeki bileşenler tamamen güvenilirdir, bitkilere hiçbir zararları dokunmayacaktır. Yine de bilindik yerlerden almakta fayda vardır, bu yüzden en kaliteli gübrelere bizden ulaşabilirsiniz.

Hangi Bitkilere Ne Zaman Uygulanır?

Potasyum nitrat gıda koruyucusu olarak kullanılır. Farklı bitkilerde farklı zaman dilimlerinde kullanılabilir. Satın alırken mutlaka bunu da bilmeniz ve o şekilde bitkilere vermeniz gerekir. Bu sayede bitkilerinizden en yüksek verimi alabilirsiniz.

Kullanıldığı bitkiler ve uygulama zamanları;

  • Domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun, karpuz ve kabak için: Ceviz iriliğine ulaştıkları zamandan hasada 15-20 gün kalıncaya kadar uygulanabilir. 20-25 kg yeterlidir.
  • Fasulye, nohut ve mercimek için: Ceviz iriliğine ulaştıktan hasat dönemine 15-20 gün kalaya kadar uygulanabilir. 20025 kg yeterlidir.
  • Çilek için: Meyve tutumundan itibaren uygulanır, 20-25 kg yeterlidir.
  • Muz için: Meyve tutumundan itibaren uygulanabilir. 0,5 kg yeterlidir.
  • Kivi için: Fındık iriliğini aldığı dönemden hasada 15-20 gün kalaya kadar uygulanabilir. 0.5-1 kg yeterlidir.
  • Narenciye için: Fındık iriliğinden hasada 15 gün kalaya kadar, 0.5-1 kg yeterlidir.
  • Kiraz, vişne, şeftali, kayısı, erik, elma, armut, ayva ve zeytin için: Fındık iriliğinden hasada 15-20 gün kalıncaya kadar. 0.5-1 kg yeterlidir.

Potasyum Nitrat Özellikleri Nelerdir?

Potasyum nitrat suda çözünerek, kristal yapıda olarak bitkilere uygun gübrelerde kullanılabilir. 500 santigrat dereceyi geçmiş sıcaklıklarda parçalara bölünür ve özelliğini bu şekilde belli eder. Suda çözündüğü için su sıcaklığı ile doğru orantılı hareket eder.

Su sıcaklığı arttığı zaman çözünme hızı da artar. Potasyum nitrat patlayıcı yapımında da kullanılır. Ancak kendi başına patlayıcı özelliği bulunmamaktadır. Fakat 560 derece üstünde parçalanır ve oksijen ve potasyum nitrite dönüşür. Ancak gübre olarak önemini daha fazla göstermektedir. Zehirli değillerdir, genelde indirgen maddeler ile patlayarak tepkimeye girerler. Patlayıcı olarak kullanıldığı da bilinir.

Potasyum Nitrat Kullanım Alanları

Potasyum nitrat kullanım alanları en çok tarımsal faaliyetlerdir. Gübre olarak kullanımı yaygındır. Makro besinler olan potasyum ve azottan oluştuğu için bitkilerin verimini arttırmaktadır. Gübre olarak kullanımı dışında gıda koruyucu olarak da kullanılır. Orta Çağ’dan günümüze kadar etlerin muhafazasında kullanılmıştır. O dönemlerde buzdolabı olmadığı için bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak amacıyla kullanılırdı.

Günümüzde ise bu sebeple kullanımı biraz daha azalmıştır. Daha çok gübre olarak kullanılmaktadır. Potasyum nitratın bir diğer kullanım alanı ise oksitleyici olarak kullanılmasıdır. Oldukça etkili bir oksitleyicidir. Yanma özelliği olduğu için amatör roket itici yakıtı ile beraber şeker ve potasyum nitrat karıştırılır ve havai fişeklerde kullanılır. Hatta sis bombası yapımında da kullanılmaktadır. Yandığı zaman ortaya leylak renginde bir alev çıkarır.

Bunun dışında tütünün daha düzgün bir şekilde yanabilmesi için sigara sarılmadan önce tütün harmanına da eklenir. Bunlar dışında odun kömürü ve diş macununda da bulunur. Nerede kullanırsanız kullanın verimli sonuçlar alabilmek için kaliteli potasyum nitrata sahip olmanız gerekir, bu yüzden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Potasyum Nitrat Toz Gübre

Potasyum nitrat gübresi, bitkilerin ihtiyaç duyduğu iki besin maddesini içerisinde barındıran, bitkinin kalite ve verim bakımından zenginleşmesini sağlayan faydalı bir gübredir. Özellikle de gübre harmanlanması ve sıvı gübre temini bakımından, Potasyum Nitrat toz gübre son derece elverişlidir.
Sodyum ve klor içermeyen Potasyum Nitrat toz gübre, güvenli bir şekilde her türlü bitki çeşidine uygulanabilir.

Sebzelerde ise sulama sisteminde kullanıma uygundur. Öyle ki, kaliteli ve düzgün bitki hasadı sağlar. Narenciye meyvelerin kalitesini, miktarını arttırır ve meyve oluşumu sırasında dökülmenin önüne geçer. Patateslerin olduğundan daha iri ve kaliteli olmasını sağlar. Depoda bekleme süresi olan bitkilerin ömrünü uzatır. Kuru madde miktarında artışa sebep olur.

Potasyum Nitrat gübresi, özellikle de sert çekirdeklere sahip meyvelerin çiçeklenmesini, kalitesini ve meyve miktarının artmasına sebep olan bir gübredir. Kavun ve karpuz gibi yaz meyvelerinin aroma oranını arttırır ve renk ve şeker oranını düzenler. Kabuklarını parlaklaştırır, hastalıklara dayanıklı olmasını ve erken olgunlaşmasını sağlar. Pamukta ise koza sayısını, kalite ve ağırlığını çoğaltarak verim elde edilmesini sağlar.

Bütün bitkilerde olduğu gibi çiçeklerde de güvenle kullanılabilir. Renk ve göze hitap etmesi bakımından düzgün çıkma unsurlarını arttırarak kaliteyi yükseltir. Bağda üzüm ve yaprak kalitesine etki eder. Şeker oranını yükselterek olası hastalıklara karşı direnci çoğaltır. Tütün maddesinde ise kaliteli yaprak, ürün veriminin artmasına sebep olur.

Potasyum Nitrat Gübresi

Potasyum nitrat gübresi, suda çözünebilen yüksek konsantrasyonlu azot ve potasyum kaynağı bir maddedir. Bu gübre üretim boyunca kullanılabilme imkanı sunmasına rağmen, özellikle meyve bağlama döneminden itibaren kullanılması tavsiye edilir. Meyve kalitesi üzerinde son derece etkilidir.

Gübrelerin birleştirilerek sıvı gübre hazırlanması konusunda, en iyi karışım gübresi olarak bilinir.
Potasyum nitrat gübresi ince kristal yapıda olup, suda hızla erimesini sağlayan kimyasal özelliğe sahiptir. Bu gübre klor içermediği için bütün bitkilerde endişe edilmeden kullanılabilir. Sebzelerde kullanımında her çeşit sulama sistemine de uyum sağlar. Bitkilerin daha sağlam olmasını, düzgün, bol ve kaliteli ürün vermesini sağlar.

Potasyum nitrat gübresi sayesinde bitkilerin meyve dökümü en aza indirilebilir. Bu gübre sayesinde çoğunlukla depo kayıpları azaltılır, kuru madde oranında artış görülür. Sert çekirdeğe sahip meyvelerde çiçeklenme, meyve miktarı ve meyve kalitesi büyük bir artış gösterir. Bütün çiçeklerde ve bitkilerde kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Potasyum nitrat gübresi renk ve düzgünlük gibi unsurlar ile birlikte çiçek kalitesine de doğrudan etki eder. Bağlardan elde edilen ürünlerin verimini ve kalitesini mucizevi bir şekilde artırır.

Potasyum Nitrat Gübresi Ne İşe Yarar?

Potasyum nitrat gübresi, sahip olduğu azot/ potasyum oranı ile bitkilere çiçeklenme ve meyve tutumu da dahil olmak üzere her dönemde uygulanabilir. Bu sayede bitki dengeli bir gelişime sahip olur. Potasyum nitrat gübresi, tıpkı diğer gübrelerin çoğu gibi bitkinin verim ve kalitesini artırıcı niteliktedir. Kimyasal yapısı sayesinde bitkiler tarafından kolayca ve hızlı bir şekilde alınır.

Potasyum nitrat gübresi, bitkinin meyvesinin şeker ve asit oranının dengelenmesine yardımcı olur. Bu sayede meyvenin raf ömrü uzar. Aynı zamanda potasyum nitrat gübresi sayesinde meyve rengi iyileşir, meyvedeki çatlamalar ve deformasyonlar önlenir.

Potasyum nitrat gübresi yüksek miktarda potasyum içermesi sayesinde bitkinin don ve soğuklara karşı dayanıklılığını artırır. Aynı şekilde hastalık, zararlı bitki ve haşerelere karşı da bitkinin direnci artar.

Özellikle ağaçlarda meyve dökümü sorununun en aza indirgenmesini sağlayan potasyum nitrat gübresi; meyvelerin aynı zamanlarda olgunlaşıp, örnek meyve yapısı gözlenmesine de yardımcı olur. Bu gübre eğer yapraktan uygulanıyorsa uygun dozajlarla birlikte tüm ilaçlarla kullanılması mümkündür.

Yeterli potasyum alamayan bitkilerin ve dolayısıyla meyvelerin kalitesi düşer. Bu yüzden pazar değeri de düşüş gösterir. İşte potasyum nitrat gübresi ürünün pazar değerinin düşmesini engeller. Potasyum nitrat gübresi kalsiyum içeren bileşiklerle karıştırılmamalıdır.

Potasyum Nitrat Gübresi Ne Zaman Verilir?

Potasyum nitrat gübresi her zaman kullanılabilir olma özelliğiyle bilinen bir gübre olsa da bitkiden bitkiye değişen en uygun kullanım zamanları vardır. Domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabak bitkilerine potasyum nitrat gübresi vermek için en uygun zaman; meyvelerin ceviz iriliğine ulaştığı dönemden, hasada 15-20 gün kalıncaya kadarki zaman dilimidir. Fasulye, nohut ve mercimek de bu zaman dilimi arasında gübrelenebilir.
Çilek ve muz bitkileri, meyve tutumundan itibaren potasyum nitrat gübresi alabilirler. Bağdan elde edilen bitkilerin, kivinin ve narenciye bitkilerinin potasyum nitrat gübresi verilmesi için en uygun zaman dilimi; meyvelerin fındık iriliğini aldığı dönemden, hasada 15-20 gün kalana kadarki zaman zarfıdır. Aynı şekilde kiraz, vişne, şeftali, kayısı, erik elma, armut, ayva ve zeytin de bu zaman dilimi arasında gübre almak için uygun bitkilerdir.

Mısır ve ayçiçeği bitkileri için gübrelemenin en uygun olduğu zaman bitki boyunun 40-50 cm olduğu dönemden itibaren başlar. Patates, şeker pancarı ve havuç gibi bitkiler için ise bu zaman yumruların şişmeye başlamasından itibaren başlar ve hasada kadar devam eder.

Buğday, arpa ve çeltik bitkileri için en iyi gübreleme zamanı sapa kalkma döneminden süt olum dönemine kadar süren zamandır. Bu süre, pamuk bitkisi için tarak oluşumundan başlar, hasada kadar devam eder.

Fındığa, cevize ve antep fıstığına potasyum nitrat gübresi iç doldurma döneminde verilmelidir. Bu gübre soğan ve sarımsağa baş irileşme döneminden itibaren verilebilir.
Son olarak potasyum nitrat gübresi yaprağı yenen bitkilere yani marula, lahanaya ve süs bitkilerine gelişme dönemi boyunca herhangi bir anda verilebilir.

Eğer potasyum nitrat gübresi yapraktan veriliyorsa dozlar 10-15 gün ara ile, damla şeklinde sulama yöntemiyle veya topraktan veriliyorsa dozlar haftalık olarak uygulanmalıdır.

Ufuk tarım olarak firmamız, uygun fiyat garantisi ve en kaliteli potasyum nitrat gübreleri ile hizmetinizdedir. Potasyum nitrat gübresi hakkında daha fazla bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetimizden faydalanmak için de bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.