Son zamanlarda çok popüler olmaya başlayan zerdeçal, birçok beslenme uzmanının önerdiği, sağlık açısından çok faydalı olan ve geçmişi nerdeyse milattan önce 200’lü yıllara kadar uzanan bir bitki türüdür. Bir tedavi yöntemi olarak kullanılan zerdeçal, en güzel çağlarını yaşıyor. Hemen her markette artık zerdeçala ulaşmak mümkün. Ayrıca ülkemiz sınırları içerisinde Antalya, zerdeçal üretiminde öncü şehir denilebilir.
Zerdeçal artık salatalarda, çorbalarda, çeşitli sebze yemeklerinde damaklarda farklı bir tat bırakıyor. Hakkında birçok makale yazılan zerdeçal, uzman doktorlar tarafından bile hastalara alternatif bir tedavi yöntemi olarak sunuluyor. Hindistan, zerdeçalın en fazla yetiştiriciliğinin yapıldığı ülkeler arasında yer alıyor.
Zerdeçal bitkisinin tarımın yapıldığı başlıca ülkeler: Burma, Tayland, Endonezya, Afrika, Çin, Tayvan olsa da zerdeçalın doğuşu, Güney Asya’da gerçekleşmiştir.
Zerdeçal boyut olarak oldukça büyük bir bitkidir. Evde yetiştirmek isteyenler için zerdeçal köklerinin yeterince sığabilmesi için, ortalama 40cm’lik saksılar gereklidir. Saksıda bu şekilde yetiştirilmesi mümkün olan zerdeçal için en sağlıklı yetiştirme yöntemi, tarla ve bahçe ortamıdır. Tomurcuğu çok fazla olan zerdeçalın, organik toprak ve sert yapıda bir araziye ihtiyacı vardır. Büyüyen her bir tomurcuk, ilerde şifa dağıtan zerdeçal olma potansiyeline sahiptir. Ancak zerdeçal yetiştiriciliğinde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Yetişme aşamasında sarı çiçekli olup, sonrasında büyüyüp hasada hazır olan zerdeçalın yetiştiği toprağının hafif nemli olması gerekir.
Toprağın nemi, günlük olarak kontrol edilmelidir. Zerdeçal bitkisinin seveceği bir ortam oluşturmak, kaliteli zerdeçal için gereklidir. Bakımı biraz zor olan bu bitki, ılık ve nemli hava koşullarında çok verimli yetişir.
Eğer zerdeçal yetiştiriciliği için özel ılık hava koşullarının sağlandığı bir sera düşünmüyorsanız, serin hava koşulları olan bir bölgede zerdeçal yetiştirmek çok zor olacaktır. Düzenli gübre ihtiyacı olan zerdeçal için, ılık hava şartları her şey demektir.
Bu aşamada uzman birinden teknik destek ve zerdeçal yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi almak, verimli ürünlere sahip olmak açısından çok önemlidir. Zerdeçalın toprağa ekilmesi ve ardından gerekli olgunlaşma süresi ortalama 6-10 ay arasıdır. Toprak altı kısmı olgunlaştığında, zerdeçalın diğer bölgeleri de hasat için uygundur. Ortalama 6 aylık bir süreçten sonra, zerdeçalın bir zencefil boyutuna gelip gelmediğini düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Toprak altında bulunan gövde kısmını tek seferde hasat etmelisiniz.
Soğuk havalarda verimlilik sağlamayan zerdeçal için, en uygun iklim şartları Akdeniz bölgesidir. Ülkemizde zerdeçal yetiştiriciliği için ilk adımı atmak çok maliyetlidir. Sera kurulumu ve tüm gerekli donanımları bir araya getirmek için ciddi bir bütçe ayrılması gerekir. Zerdeçal ekilip ürün hasat edilmesi amaçlanan arazide en az 4 yıl tarımla alakalı hiçbir şey yapılmaması, ziraatçılar tarafından belirtilen detaylar arasındadır.
Bir zerdeçalın ortalama hasat dönemi 9 aylık bir süreyi kapsasa da yılda bir kere hasat tavsiye edilmiştir. 1000 m2 bir tarladan ortalama olarak 1 ton zerdeçal bitkisi toplanabilmektedir. Hasat ardından zerdeçalı taze ve toz haline getirip satışa sunabilirsiniz.
Ortalama 1 dönüm tarladan elde edilen zerdeçaldan yaklaşık olarak 50 kg toz zerdeçal elde edilmektedir. Bu zerdeçal satıldığında hatırı sayılır bir gelir elde etmek mümkündür. Ancak 1 dönüm için zerdeçal ekmek pek mantıklı değildir. Zerdeçalın taze şekilde satılması, son zamanlarda oldukça yaygın hale gelmiştir. Tarladan sofraya zerdeçal satışı artık çok kolaydır. Yetiştirme usulü zencefille çok benzeyen Zerdeçal, kök bölgeleri toprağa ekilerek yetiştirilen bir bitkidir. Zerdeçal yetiştiriciliğine atılmadan önce, bitkinin özellikleri ve kullanılacak arazinin toprak özellikleri yeterince araştırılmalı ve sonrasında bu işe adım atılmalıdır.