Çiçek açan bir bahçeye sahip olmak, evin bu özel alanını sevenlerin her zaman hayali olmuştur. Hem evin dış alanlarında hem de apartmanların özel köşelerinde pek çok bitki ortamlara renk ve yaşam sevinci verir. Ancak bu bitkiler için en iyi gübreleri bilmek ve bu bitkilerin doğru beslenmesini sağlamak esastır.

Bahçede Gübreleme Neden Önemlidir?

Özellikle kentsel alanlarda yaşayanlar için evde bitki bulundurmak, evinize biraz temiz hava ve doğa getirmek gibidir. Ancak bitkiler için iyi beslenme koşulları oluşturmak ve bahçe gübresi kullanmak oldukça önemlidir. Doğru gübreleme ile bahçelerde bulunan çiçekler ve diğer bitkiler iyi bir şekilde yetişir.

Özellikle hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak bitkileri güzel ve sağlıklı tutmak için önemlidir. Bunun nedeni, bahçe bitkilerinin zamanla güçlerini kaybetme eğiliminde olmalarıdır. Ve ona güzelliğini geri kazandıracak olan şey tam olarak doğru gübre kullanımıdır.

Bitkiler İçin Toprak ve Gübre Koşulları

Bazı bitkiler dışında, hemen hemen tüm kara bitkilerinin gelişmesi için toprağa ihtiyacı vardır. Bitkiler köklerini orada kuracaklar ve genişleteceklerdir. Toprak, bitki yaşamı için çeşitli işlevleri yerine getirir ve aşağıdaki durumlara hizmet eder:

-Bitkiyi sabitlemeyi sağlar. Özellikle de kuvvetli rüzgarlar, sel vb. ile bitkinin taşınmasını önler.

-Bitkinin temel besinlerini sağlar.

-Bitkilerin su ihtiyacını sağlar.

-Karbondioksit emilimi yaparak gaz alışverişine yardımcı olur.

Tüm bu işlevleri ile toprak bir bitki için oldukça önemlidir. Bahçenize bulunan toprağın özellikleri ise bitkilerin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olmalıdır. Bunun için de gübreleme oldukça önemlidir.

Gübreler ve Doğru Kullanımları

Bir bitki doğada olduğunda, karmaşık bir ekosistemin parçasıdır. Topraktan besinleri emer ancak genel olarak bu besinler diğer bitkilerin, hayvanların ayrışmasıyla sürekli olarak yenilenir. Saksılarda ve bahçelerde bir bitki besinleri üst topraktan veya alt tabakadan tükettiğinde doğal olarak toprakta besin yenilenmesi olmaz. İşte burada gübreleme, işlevi ile bitki beslenmesini sağlar.

Organik maddeden yapılan gübreler ilk ortaya çıkanlar arasında yer alır. Özelikle eski dönemlerde toprağı zenginleştirmek için ayrıştırılmış organik elementlerin faydaları fark edildiğinden beri kullanılıyor.

Kimyasal gübreler ise daha moderndir ve genellikle sentetiktir. Doğal elementlerin reaksiyonu ile yapay olarak üretilseler de bitkiler için faydalıdır ve sağlığımız için risk oluşturmazlar.

Bahçe Bitkileri İçin Ana Besin Maddeleri Nelerdir?

Organik veya inorganik bütün gübrelerin işlevi aynıdır. Sürdürülebilirliği ve bitki için gerekli besin maddelerini toprağa geri vermeyi sağlar. Pek çok gübrenin içinde temel olarak şu maddeler yer alır:

Azot (N): Yapraklar için, bitkinin ilk gelişim aşamasında, gövde ve köklerin gelişimi sırasında çok önemlidir. Eksikliği daha açık veya sarımsı yaprakların görünümü ile fark edilebilirken ​​​fazlalığı genellikle çok koyu tonlu yapraklara neden olur.

Fosfor (P): Bitki köklerinin besinleri emme yeteneğini arttırır. Bu nedenle bitkilerin çiçeklenmesini ve meyve vermesini uyarmak için çok uygundur. Ayrıca daha dirençli olmalarına yardımcı olur. Bu maddenin eksikliğini belirlemenin yolu, morumsu yaprakların ortaya çıkmasıdır.

Potasyum (K): Ana işlevleri arasında bitki içindeki suyun kontrolüne yardımcı olmak vardır. Bu durumda bitkiyi kuraklığa karşı daha dayanıklı hale getirir. Ayrıca potasyum, bitkinin zararlılara ve hastalıklara daha az maruz kalmasına da katkıda bulunur.

Bu maddelere ek olarak kalsiyum, magnezyum, kükürt, manganez, demir, bakır ve çinko gibi mikro besinler de vardır. Bu maddeler küçük miktarlarda kullanıldığında bitkinin beslenmesini tamamlarlar.

Sıvı Bahçe Gübresi

Bitkiler için yararlı olan pek çok farklı gübre bulunur. Bu gübrelerin kullanım şekilleri ve içerikleri birbirinden oldukça farklıdır. Bitkilerin ihtiyaçlarına ve bahçenizin özelliklerine göre gübre kullanımı oldukça faydalı olacaktır.

Örneğin kaktüs, palmiye ağaçları, orkideler, sebzeler, çiçekler, meyveler bir bahçede bulunabilecek farklı bitkilerdir. Farklı bitkilerde hangi gübrenin bitkinizin ihtiyaçları için en iyi olduğunu bilmek kadar, farklı gübre türlerinin nasıl kullanılacağını bilmek de önemlidir. Gübre türlerinin en yaygın kullanım şekli sıvı kullanımıdır. Bunun dışında pek çok farklı kullanım şekli söz konusudur. Gübrelerin bu türleri arasında şunlar yer alır:

Sıvı: Üreticinin talimatlarına göre toprağa uygulanmaya hazır hale gelmiş gübrelerdir. Bazı gübre ambalajları gübrelemeyi kolaylaştırmak için zaten sprey şeklinde gelir.

Çözünür toz: Adından da anlaşılacağı gibi, kullanımdan önce su ile seyreltilmesi gerekir. Bu yapıldıktan sonra toprağı bu karışımla birlikte sulamak gerekir.

Konsantre: Az miktarda ürün sayesinde yüksek konsantrasyonda besin sağlar. Bu da ürünü çok ekonomik hale getirir. Toprağa uygulanmadan önce su ile seyreltilerek kullanılır.

Tablet: Çok pratik şekilde uygulanabilir gübre şekillerinden biridir. Arazi sulandıkça tablet gübreler içeriğini yavaş yavaş bitkilere bırakır.

Gübrelerin miktarı ve gübreleme sıklığı için daima üreticinin yönergelerini izlemeniz doğru olacaktır. Çünkü özellikle sentetik gübreler söz konusu olduğunda bitkilere zarar verebilme olasılığına da sahip olmasıdır.

Özellikle gübreler konusunda bilgi sahibi olmak için uzmanlardan destek alabilirsiniz. Bir Ziraat Mühendisi ile görüşmek bahçenize yarar sağlayabilir.

Bahçenizdeki Çiçekler İçin Gübre Çeşitleri

Çiçekler için iki tür gübre vardır. Bunlar organik ve inorganik gübrelerdir. Organik gübreler doğal besinlerden ve maddelerden doğrudan elde edilenlerdir. Bu gübrelerin elde edilmesi nispeten kolaydır. Aynı zamanda bu gübreler verimlidir ve toprağın kalitesi için gereklidir.

Ancak organik gübreler toprakta daha uzun süre kalsalar bile bitkilerin besinleri emmelerinin zaman almasıdır. Öte yandan inorganik gübreler tamamen farklıdır. Bu gübrelerin temel özellikleri konsantre edebilir olmaları ve daha hızlı emilmeleridir. Bu gübreler yetersiz beslenmenin neden olduğu durumları düzeltmeye yardımcı olur.

Bununla birlikte hem organik gübre türünde hem de inorganik gübrelerde biraz dikkatli olmak gerekir. Bahçe gübresi yanlış kullanılırsa bitkiler zarar görebilir ve bahçenizin çiçek açtığını göremeyebilirsiniz.

Bahçe Gübresi Fiyatları

Bahçenizde bulunan çiçekler için döllenme süreci, bitkilerin gelişmesi için en çok besin maddelerine ihtiyaç duyduğu zamandır. Bunun için de gübreleme çiçeklenmenin daha hızlı olması için ilk ekim sonrası aşamada gerçekleştirilmelidir. Ancak gübrelemenin yapıldığı zamana dikkat etmek gerekir.

Bitkilerin dinlenme dönemi sırasında gübreleme önerilmez. Bu dönemde bitkileriniz için en uygun gübreyi bir ilaç firmasından kolaylıkla temin edebilirsiniz. Ayrıca hangi ilaçlara ihtiyaç duyduğunuz ve miktarları ile ilgili bilgi alabileceğiniz Ziraat mühendisleri ile iletişime geçebilirsiniz.

Gübrelerin fiyatları değişkenlik gösterse de yıl içinde bir kez alışveriş yaparak bitkilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.

Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır?

Gübreleme için en uygun zaman dilimi yetişme dönemidir. Özellikle de soğuk ya da kuraklık nedeniyle büyümenin durgun olduğu dönemlerde gübreleme yapılmaz. Bu aşamada çiçekler büyüme mevsimi olmadığı için çok az besin emer. Bu nedenle de gübrelemek işe yaramaz hale gelir.

Gübreleme de zaman ve emek israfına neden olur. Bunun için gübreleme zamanı özellikle ilkbahar döneminde yapılmalıdır. Ancak bazı bitkiler için bu kural değişkenlik gösterebilir.

Öncelikle dikim için iyi bir zaman seçmek ve çiçeğin gübrelenmesine göre günün uygun bir zamanını ayırmak ilk adım olacaktır. Bu zaman genellikle güneşin daha az güçlü olduğu saatlerdir. Genellikle sabah erken veya öğleden sonraki vakitlerde uygun gübre şekillerinde gübreleme yapılabilir.

Bahçe gübresi sıvı, konsantre ya da kuru şekilde uygulanabilir. Uygulandıktan sonra gübre tuzlarının emilmesi için sulama da yapılması uygun olur.