Aslen Asya’dan gelen benjamin bitkisi, az bakım gerektirmesi ve farklı şekillerde olan ve şekillendirilebilen esnek gövdesi nedeniyle iç mekan dekorasyonunda kullanılan en büyük bitkilerden biridir. Tüm özellikleri ile Benjamin bitkisi süs bitkisi olarak sıklıkla kullanılır.

Benjamin Bitkisinin Özel Detayları

Benjamin hem iç mekanlar hem de bahçe düzenlemeleri için yetiştirilebildiğinden güzelliği ve yüksek uyarlanabilirliği ile çok popülerdir. Bu zarif görünümlü bitkinin küçük, neredeyse fark edilmeyen beyaz çiçekleri ve kuşları kendisine çeken yenilebilir kırmızı meyveleri vardır. Özellikle bu hassas detay, çiçeklenme döneminde çok dikkat çeker.

Popülaritesi ve güzelliği nedeniyle birçok Benjamin türü kaldırımlara ve duvarlara yakın alanlara dikilmiştir. Ancak bu yerler Benjamin dikimi için uygun değildir. Dikildiği alana bir sarmaşık gibi yerleşir. Bu bitki, çebinalar alanları etkilemeden özgürce büyüyebileceği bahçeler için idealdir.

Benjamin bitkisinin çoğaltılması nispeten kolaydır. Kök oluşumu için gübre gerektirmez. Ayrıca ilkbaharda dallar ve tohumlar ekilerek dikimi gerçekleştirilir. Toprağa dikildiğinde ağaç çiçek açar ve tozlaşmadan sonra çiçekler kırmızı meyvelere dönüşür. Küçük ve yaprak dökmeyen yaprakları ile Benjamin, Bonzai bitkisini sevenler tarafından da yaygın olarak kullanılır.

Benjamin Bitki Bakımı

Benjamin bitkisi özellikleri nedeniyle özel bakım ayrıntılarına sahiptir. Bu bitki iyi bir şekilde bakıldığında oldukça güzel bir görüntü kazanır. Bakım ayrıntıları arasında şunlar yer alır:

Benjamin Bitkisi ve Işık

Bu bitki yüksek ile orta şiddette ışık gerektirir. Benjamin sabah güneşinde veya iyi aydınlatılmış bir odada bırakılabilir. Ayrıca eşit büyüme için haftalık olarak döndürülebilir. Dolaylı olarak güneş ışığını tercih etse de sabah veya öğleden sonra ağacı birkaç saat güneşte bırakmak bitkinin büyümesine yardımcı olur.

Benjamin bulunduğu ortamda oluşan değişikliklere karşı hassastır ve yapraklarının dökülmesi yaygındır. Bu sayede bitki yer değiştirmeyi sevmediği için çevresine de dikkat etmek gerekir. Adaptif özelliğinden dolayı Benjamin yer değiştirirken yeni ortama uyum sağlarken yapraklarının büyük bir kısmını kaybeder.

Bu nedenle, bu bitki için en iyi yeri hızlı bir şekilde bulmak önemlidir. Sorun çözüldüğünde bitkinin yaprakları normal ve kuvvetli bir şekilde tekrar büyüyecektir. Benjamin bitkisi açık havada yetiştirilirse iklim değişikliklerine orta derecede toleranslı bir bitkidir ve tam güneşte veya kısmi gölgede yetiştirilebilir.

Benjamin Bitkisi İçin Uygun Sıcaklık Koşulları

Benjamin Tropikal bir bitki olduğu için ideal sıcaklık 13° ile 30°C arasında değişir. Ancak daha soğuk iklimlerde bol güneş ışığı alırsa hayatta kalabilir. Yaz aylarında sıcaklık 23° ile 30°C arasında tutulabilir. Bu değerlerden daha yüksek sıcaklıklarda yapraklar yanıklara maruz kalır ve beyaza dönebilir.

Bu bitki yoğun soğuk alırsa bitkinin büyümesi yavaşlayabilir veya soğuk bitkiyi hareketsiz hale getirebilir. Benjamin soğuktan çıkıp yeniden büyümeye başladığı ilkbaharda düşük sıcaklığa karşı oldukça duyarlıdır. Özellikle gerçekleşen donlar büyüyen yaprakları dökebilir ve ağaca büyük zarar verebilir.

Geceleri ise bitkinin 13° ile 24°C arasındaki sıcaklıklarda tutulması tavsiye edilir. Bitki içerideyse yaprakları ve toprağı kurutabileceklerinden ısıtıcılardan veya sıcak hava üreten cihazlardan uzak tutulmalıdır. Bu bitki çıkan sıcaklığı kontrol etmede termostat takmak iyi bir seçenek olabilir.

Benjamin Bitkisi İçin Uygun Nem Koşulları

Benjamin %30 ile %80 arasında değişen yüksek ve orta nem değerlerini tercih eder. Ortamdaki nem çok düşükse bitki yapraklarını dökmeye başlayacağından nemi dengelemek gerekir. Benjamin yüksek nemi tercih etmesine rağmen ıslak kökleri de sevmez. Optimum nem değeri için bitkinin etrafında bir sprey şişesi, nemlendirici veya su kabı kullanmak iyi bir yöntemdir. Yapraklarının üzerine düzenli olarak su serpmek, genel hidrasyona katkıda bulunur.

Doğru nemi korumanın bir başka yolu da bitkiyi, köklerini ıslatmamaya dikkat ederek drenaja uygun taş ve su bulunan bir kaba kısa bir süre daldırmaktır. Ayrıca Benjamin bitkisinin yapraklarındaki toz için soğuk suyla kısa bir üstten yıkama yapabilirsiniz.

Benjamin Bitkisi ve Sulama

Bu bitki için sulama düzenli olarak yapılmalıdır. Haftada bir sulama ideal olacaktır. Bitkiyi çürütmekten kaçınmak için tekrar sulamadan önce toprağın kurumasını beklemeniz önerilir. Ayrıca, ağacın bulunduğu ortama bağlı olarak su miktarı mevsimler arasında değişebilir.

Büyüme evresi nedeniyle genellikle yaz ve ilkbahar aylarında daha bol, sonbahar ve kış aylarında ise daha az sulanması iyi olacaktır. Ancak bitkinin daha fazla yaprağı taşıyabilmesi ve daha çekici hale gelebilmesi için toprağı nemli bir şekilde tutmanız gerekir.

Benjamin bitkisi ne kadar fazla güneş ışığı alırsa o kadar fazla suya ihtiyaç duyar. Az ışık alırsa, yaprakları ve dalları daha fazla yayılma eğilimi gösterir ve daha az suya ihtiyaç duyar. Benjamin sulamada doğru zamanı bilmek için parmağınızı toprağa 1 veya 2 santimetreye kadar batırın ve ıslak olup olmadığına bakın. Eğer bir ıslaklık varsa sulamanız gerekmez.

Benjamin Bitki Besini

Benjamin bitkisi, organik maddece zengin ve verimli toprakları tercih eder. Bu nedenle bitkinin büyüme zamanı boyunca bol miktarda benjamin gübresine ihtiyacı vardır. Gübreleme, ilkbahar ve yaz aylarında azot bakımından zengin, suda çözünür bir benjamin gübresi ile ayda bir veya iki kez yapılmalıdır.

İç mekanlarda bulunan Benjamin dış mekanlarda bulunanlardan daha fazla suya ihtiyaç duyduğundan, onları sularken seyreltik gübreleme uygulayabilirsiniz. Bitkinizin gübreye ihtiyacı olup olmadığını anlamak için yaprakların görünümüne bakabilirsiniz. Yapraklarda sararma ve düşme varsa, gübrelemeye ihtiyaçları var demektir.

Ancak bitki uykuda olduğu dönemde gübreye ihtiyaç duymaz ve aşırı gübrelemeden zarar görebilir. Genel olarak, bitkinin ihtiyaç duyduğu gübre miktar ve sıklığı bitkinin büyüklüğüne bağlıdır. Bu nedenle gübre atarken dozajın kontrol edilmesi gerekir.

Benjamin Bitkisi ve Budama

Benjamin’in içinde yer alan sütlü öz cilt ile temas ettiğinde tahrişe ve alerjiye neden olabilen toksik özellikler gösterir. Bu nedenle budama özel bir dikkatle yapılmalıdır. Öz suyunun yutulması halinde karın ağrısına ve kusmaya neden olabilir. Bu nedenle de özellikle çocuklara ve evcil hayvanlara karşı ekstra dikkatli olmanız gerekir.

Budama tercihen ilkbahardan önce ve büyüme mevsimi dışında yapılmalıdır. Bu sayede yaprakların güçlü ve sağlıklı gelişmesi sağlanır. Bitkiyi yılda bir kez hafifçe budamak, iyi görünmesini sağlamak için yeterlidir. Ancak gerekirse budama sıklığını artırabilirsiniz.

Ayrıca düzenli budama daha yeşil ve canlı yaprakların oluşmasına yardımcı olur. Yaprakları keserken mantarın yayılmasını önlemek için temiz ve keskin bir budama makası kullanılması gerekir. Yeni sürgünlerin çıkabilmesi için kuru dalları, yaprakları ve çiçekleri büyüme döneminde kesebilirsiniz.

Benjamin Bitkisini Etkileyen Hastalıklar

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktör de Benjamin bitkisini etkileyebilecek hastalıklardır. Yapraklar belirgin bir neden olmadan sararırsa, muhtemelen bir enfeksiyon olabilir. Bu durumda kimyasallardan kaçınarak organik böcek ilacı ile tedavi edilmelidir.

Bitkinin beyaz sümüksü yaprakları varsa, bitkinizde hızla büyüyen ve yayılan ve diğer ev bitkilerine saldırabilen böcek türleri olabilir. Bu durumda bir böcek ilacı almak faydalı olacaktır.

Benjamin Bitkisinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Benjamin bitkisinin tıptan tarım ve ormancılığa kadar değişen farklı kullanımlarında benzersiz özelliklere sahiptir. Bitkinin dalları küçük yeşil yapraklara sahiptir ve kabuğu hafif gri renktedir. Genel olarak, ağacın yaprakları güzel bir görünüm oluşturacak dairesel bir şekilde budanır.

Bitkinin yaprakları zehirli bir özsu üretir ancak üretilen öz aynı zamanda tıbbi özelliklere de sahiptir. Bu bitki serbest bir şekilde büyüdüklerinde boyları 15m ile 20m arasında olabilir. Taşıdığı fiziksel ve kimyasal özellikler ile bu bitki pek çok fayda sağlar. Bu faydalar arasında şunlar yer alır:

-Bu bitkinin tıbbi kullanımı oldukça yaygındır. Gövde ve yaprak parçaları kaynatılıp şifalı yağlarla yumuşatılarak yara ve morluklarda kullanılabilir. Sap ve çiçekler kesildikten sonra çıkarılan öz, karaciğer hastalıklarının tedavisine yardımcı olabilecek özelliklere sahiptir. Çalışmalar ayrıca yaprakların antibakteriyel işlevleri olduğunu da gösteriyor.

-Benjamin bitkisinin tarım ve ormancılıkta kullanımı yaygındır. Bu bitki diğer hızlı büyüyen ağaçlarla bir takım oluşturur. Bu nedenle de ormanlarda ağaçlandırma projelerinde kullanılır. Biyoçeşitliliğe katkıda bulunmak, kuşlar için ideal habitatlar haline gelmek konusunda oldukça başarılıdır. Ayrıca Benjamin çevredeki hava kirliliğini temizleme yeteneğine sahip eşsiz bir özsu barındırır. Ayrıca, bu bitki hızlı büyümesi ile ünlüdür.

Bu bitki havayı iyi bir şekilde temizler. Bitkinin özü yutulduğunda hayvanlar için toksik olmasına rağmen, ortamlardan negatif enerjiyi temizlemek ve havayı temizlemek için oldukça avantajlıdır.

Bitki hızlı bir şekilde büyüyebilir. Bu bitki içeride 3 metre yüksekliğe ve dışarıda dikildiğinde 30 metreye ulaşır. Ancak bitkinin çok fazla gelişmesini istemiyorsanız, güneşe fazla maruz bırakmamak gerekir. Bitki dayanıklılığı ve bakımı kolay olması nedeniyle bahçeciliğe yeni başlayanlar için mükemmel bir seçimdir ve saksılara ekilebilir. Çok çeşitli seçeneklerle bu bitki oturma odanızın, yatak odanızın veya mutfağınızın dekorasyonunda önemli bir parça olabilir.

Bu özellikleri ile Benjamin bitkisini farklı alanlarda dikebilirsiniz. Görünümü ve özellikleri ile oldukça dikkat çekecek bir bitki olacaktır.