Gübreleme, eski çağlardan beri gerçekleştirilen tarımsal faaliyetlerden biridir. Yüksek verimde mahsul elde etmek, toprağı zenginleştirmek ve mahsulün daha sağlıklı büyümesini sağlamak için toprağa eklenir.

Topraktaki besinler zamanla tükenebilir. Bu durum bitkilerin toprağın sağladığı besin maddelerini karşılayamamasına neden olur. Bitki büyümesi sırasında toprak yeterince beslenemediği için hasar meydana gelir.

Tarımsal üretimde kullanılan gübreler; organik gübre ve ticari gübre olarak ikiye ayrılır. Organik gübreler hayvan veya bitki atıklarından elde edilirken, ticari gübreler kimyasallarla oluşturulan gübrelerdir. Birçok ticari gübre türü vardır. Bu çeşitlerden biri de NPK gübreleridir.

NPK Gübresi Nedir?

NPK gübreleri, bitkilerin uygun şekilde büyümesi için gerekli besinleri içerir. NPK, içeriğindeki azot, fosfor ve potasyum sayesinde çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu birçok maddeyi tek seferde karşılar ve ismini kısaltmalarından alır.

Kimyasal simgesi N olan azot, P simgesi olan fosfor ve K simgesi olan potasyum, gübrelerin temel elementleridir. Taban gübresi olarak katı veya sıvı olabilen NPK gübresi kullanılmaktadır. Gübre kullanmanın birçok faydası vardır.

Gübre birden fazla bileşen içerdiğinden, bitkilere tek seferde karmaşık besin desteği sağlar. Çiftçilerimiz için depolama kolaylığı vaat ediyor. Temel malzemeleri bir araya getiren kompoze gübreler tasarruf vadediyor. Bu, işleme çabasını azaltır.

NPK Gübresi Ne İşe Yarar?

Hepimizin bildiği gibi, bitki büyümesi için gerekli olan üç temel madde potasyum, fosfor ve azottur. Ayrıca demir ve çinko gibi mineraller de gübrelerde bulunabilir. Temel NPK gübresi bitkilerin köklerine eşit olarak dağıtılır. Kararlı ve uzun süreli etkiler sağlar. Bitki gelişimini desteklemek için ekimde veya ekimde uygulanan sentetik NPK gübresi. Azot, fosfor ve potasyum içeriği düşük topraklarda

NPK gübrelerinin kullanımı tercih edilir. Toprağı zenginleştirmek için gübreler uygulanır ve bitkilerin daha güçlü büyümesine izin verilir. Gübreleme topraktaki mikroorganizma sayısını artırır.

Toprağın pH'ını düzenlemeye yardımcı olur. NPK gübrelemesi ile toprağın su tutma kapasitesi artar. Bu sayede sulama verimi artar ve sık sulamaya gerek kalmaz. Tohumların çimlenme oranı artar. Ürünün kalitesinin ve raf ömrünün arttığına dikkat çekiliyor. NPK gübresinin kullanımını anlamak için topraktaki azot, fosfor ve potasyumun her bir işlevini bilmeliyiz.

Azot (N)

Bitkilerin kök, gövde, sürgün, dal ve meyvelerinin gelişmesinde önemli rol oynar. Özellikle yetiştirme döneminde mahsulün azot ihtiyacı artar. Toprakta azot bulunmadığında, zayıf kök gelişimi nedeniyle bitki büyümesi yavaşlar. Eksik gelişme; bu, ekilen yaprakların küçülmesi, düşmesi ve çekim yapamaması sonucu anlaşılabilir.

Fosfor (P)

Fosfor, kök gelişimini destekler, çiçeklenmeyi destekler. Fosfor, kök gelişimini destekler, çiçeklenmeyi destekler. Fosfor, tahılların ve meyvelerin korunması için gereklidir. Bitkileri fosfordan yoksun gören bitkiler çiçek açmaz, geç çiçek açar ve daha yavaş ve daha az tohum oluşturur. Koyu zeminler kırmızıya ve mora dönerken zayıflayacaktır. Meyvesi küçüktür, raf ömrü kısadır.

Potasyum (K)

Bitkilerin sağlıklı yeşil kısımları için gerekli olan potasyum. Potasyum zararlılardan, hastalıklardan, dış etkenlerden, zorlu koşullardan korunmaya ihtiyaç duyar ve dayanıklıdır. Meyvenin tadı, dolgunluğu, rengi, aroması ve raf ömrü potasyum tarafından artırılır. Potasyum noksanlığı özellikle yaşlı yapraklarda görülür. Yapraklar sararmaya ve kurumaya başlar. Gecikmiş bitkilerin meyveleri de küçüktür ve deforme olur.

NPK gübre ne zaman verilir?

NPK gübreleri, mahsul verimini sağlamak için birçok farklı şekilde uygulanabilir. Ekim veya dikim sırasında bir mibzer ile toprağa verilebilir. Tozluk olarak kullanılıyorsa iyice karıştırılmalıdır. Bitkilerde tomurcuklanmadan birkaç hafta önce üst çıkıntıya şerit halinde veya damlama sulama ile uygulanır.

NPK gübrelerini kullanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır: NPK gübreleri her üç elementi de sağladıkları için toprak denendikten sonra kullanılmalıdır. Gerekli gübrelerin seçimi, hangi elementin hangi oranda bulunmadığına bağlıdır. Gereksiz eşyaları vermek, fazlalık oluşturarak zemine zarar verebilir. Fosforun suda çözünür formda olmasına özen gösterilmelidir.

Örneğin toprak test sonuçlarına göre toprakta potasyum yeterli ancak azot ve fosfor yetersiz ise 20200 gübresi tercih edilebilir. Tersine, toprakta bu üç element eksikse, toprağı yenilemek için 151515 gibi NPK gübreleri seçilebilir.

Mobil ile tüm NPK gübre ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Farklı oranlarda azot, fosfor ve potasyum içeren NPK kompoze gübreler Tarfin'de en uygun fiyata sizleri bekliyor. Tarfin satış noktalarından alışveriş yapabilir, peşin veya vadeli ödeme avantajlarıyla arazinizi zenginleştirebilirsiniz.

NPK Gübresi Nasıl Kullanılır?

Toprağı ve yaprakları analiz ettikten sonra bitkiye verilecek gübrenin türü ve miktarına karar verirken dikkatli olun. Npk gübresi oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir, çoğu sebze türü için kullanılabilir.

Güvenilir bazı Npk Gübre ürünlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, sebzeler, fide dikimi, fide dikimi soğan, sarımsak, fındık, antep fıstığı, asma, meyve bahçeleri, seralar, soya fasulyesi, kayısı, tüm meyve ağaçları, zeytin, Süs eşyaları, yer fıstığı, karnabahar, endüstriyel sebzelerde kullanılabilir. Patates, tütün ve diğer mahsullerde kullanılır.

Meyve ağaçlarına farklı kap ömrüne sahip Npk gübresi kış sonunda sular bitmeden veya gözler uyanınca uygulanmalıdır. Taban gübresi olarak kullanılan bu gübreler, tarla ekiminden önce veya ekim sırasında ve sebzelerde fide dikiminden önce bitki köklerine karıştırılabilir.

NPK Gübresi Fiyatları

NPK gübrelerinin yetiştirme ve üretim üzerindeki etkileri sayısızdır. Ancak yetiştiricilere tavsiyemiz, gübrelemeden önce toprağı test etmeleridir. Toprak test raporuna göre toprağınızın hangi besin maddelerine ihtiyacı olduğunu öğrenebilir ve gerektiğinde gübreleyebilirsiniz.

Yanlış gübreleme, özellikle ticari gübreler, yarardan çok zarar verebilir. Üretimi artırmak isterken elde hasat yapmayın. Her yıl veya 2 yılda bir toprağı test ederek daha verimli zaman geçirebilirsiniz. Bu nedenle, söylentilere güvenmeyin. Toprağı test ederek verimliliğinizi artırın.

NPK Gübresi Faydaları

Bir ağacın yaprak, kök, gövde, dal, tomurcuk ve meyvelerinin büyümesi için çok önemlidir. Büyüme döneminde, bitki önemli miktarda azot kullanır. Azot eksikliği olan bitkilerin yaprak büyümesi, kök gelişimi ve büyüme hızı yavaşladı.

Yetersiz yaprak büyümesi nedeniyle yapraklar büzülür ve düşer, tomurcuk sayısı daha az çekicidir, bu da bitki köklerinin büyümesini teşvik eder, çiçek oluşumu, tohum artışı ve meyve tutumunda etkilidir. Fosfor eksikliği olan bitkiler geç çiçek açar, zayıf çiçeklere ve tohum kümelerine sahiptir.

Yapraklar önce koyu yeşile, sonra kırmızıya ve mora döner. Ayrıca meyve oluşumu zayıftır ve ürünün raf ömrü kısalır. Ürünlerin yanı sıra bitkilerin hastalıklara, zararlılara, soğuğa ve kuraklığa karşı direncini arttırır.

NPK Gübresi İçeriği

Ambalajında 25-5-10 yazan Npk gübresi ana besin maddeleri olarak % Azot, Fosfor ve Potasyum içermektedir. Gerisi dolgu maddesidir. NPK gübrelerinin uygulandığı toprakta mikroorganizma sayısı artmıştır. Ayrıca toprağın pH'ını dengede tutar ve verimi arttırır. Toprak üzerindeki olumlu ve düzenleyici etkisi saymakla bitmez.

NPK gübrelerinin kullanımı ile toprağın su tutma kapasitesi artar. Su tutma kapasitesi artırılmış topraklar, sulamadan sonra kolayca su kaybetmezler, fakat muhafaza ederler. Böylece bitki için gerekli nemin kolayca tahliye edilmesine yardımcı olur. NPK kullanılan alanlarda bu durum ürüne göre değişmekle birlikte genel olarak toprağın su tutma kapasitesini arttırdığından sulamaya gerek yoktur.