Sıvı kükürt; toprak ıslahı ve toprak pH değerini ayarlamak için elementel formda olmasından dolayı tercih edilmektedir. Ayrıca toprağın kireç ve tuzunu çözdürürken, toprağın asit oranının artması içinde kullanılmaktadır. Partikül çapı 5 mikrondan düşük olduğu için sıvı kükürt, yağmurlama, püskürtme ve ilaçlama sistemlerinde kolaylıkla kullanılabilmektedir. Uygulama sonrasında toprak nefes alır ve kış aylarında ısısını kolaylıkla ayarlayabilmektedir.

Yüksek pH oranı nedeniyle toprağın almakta zorlandığı fosfor, azot ve potasyum gibi besin elementleri sıvı kükürt sayesinde maksimum düzeyde, minimum düzeyde de olsa demir, kobalt, mangan ve çinko elementlerin emilimini sağlamaktadır. Sıvı kükürt elementel formda olduğu için sülfat ya da benzer kükürt formlara göre dört kat daha fazla etkilidir.

Sıvı Kükürt Nedir?

Sıvı kükürt, topraktaki pH değerini düşürürken besin elementlerinin çok daha fazla emilimini sağlarken, kireç ve tuzluluğun çözünmesinde etkili olan bir üründür. Topraktaki asitliğin artması içinde kullanılırken, formülasyonunda SO3 olarak kükürt yerine sadece S formunda kükürt bulunması yani sıvı kükürt içerisinde kükürt (S) oranının % 80 olması %200 oranında daha fazla etkili olmasını sağlamaktadır. Sera örtüsüne zarar vermemesi nedeniyle her türlü toprak ıslahında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Sadece kullanım sırasında kullanılacak miktarın toprak pH düzeyine ve toprağın yapısına göre belirlenmesi gerekmektedir.

Sıvı Kükürt Ne İşe Yarar?

Sıvı kükürt toprağın nefes almasını sağlarken makro besin elementi olması nedeniyle bitkiler için gerekli olan besin elementlerinin kolay bir şekilde alınmasını sağlamaktadır. Bu durumda bitki sağlıklı bir şekilde gelişirken, toprak verimliliği artar ve dolayısıyla ürün artışını söz konusu olmaktadır.

  • Bitkilerde aminoaitler, koenzimler, enzimler ve proteinler sentezlenmektedir ve kükürtte yapıtaşı olduğu için bu maddelerin bitkilerin sağlıklı gelişmesini sağlamaktadır.
  • Sistein, sistin ve methionin gibi birçok temel protein yapı taşlarının sentezlenmesinde kükürt görevlidir.
  • Bitkilerde gerçekleşen fotosentez ve solunum olayları için gerekli olan enerji açısından zengin bazı bileşiklerin sentezinde kükürt olması gereken kimyasal elementlerin başında yer almaktadır.
  • Kükürt bitkilerdeki fotofosforilizasyonlar gibi metabolik faaliyetler içinde gerekli bir maddedir.
  • Bitkilerde gerçekleşen indirgenme ve yükseltme tepkimelerinde kükürt önemli görevler üstlenmektedir.
  • Bitkilerde azot fiksasyonunu artıran madde kükürttür ve nitrat ve karbonhidrat metabolizmasının hızlanmasını sağlamaktadır.
  • Bitkilerde fotosentez olayının gerçekleşmesi için en önemli göreve sahip olan klorofilin sentezinde de kükürt maddesi önemli role sahiptir.
  • Bitkilerde hormon ve biotin sentezlenmesinde kükürt işlev görmektedir.

Sıvı Kükürt Fiyatları

Sıvı kükürt fiyatları hakkında araştırmalar artarken, bitkilerin sağlıklı gelişmesinden toprağın ıslahına kadar birçok faydası bulunan kükürt, firmamız tarafından satılmakta olup fiyatlar hakkında bilgi sahibi olmak adına iletişime geçilmesi yeterli olmaktadır. Piyasada kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla müşterilerle buluştururken, ürünün doğru kullanılması açısından gerekli olan bilgilendirme de yapılmaktadır. Taşımadan depolamaya kadar sürecin kolay olması adına bidonlar halinde satışa sunulmaktadır.

Sıvı Kükürt Yapraktan Uygulama

Sıvı kükürt yapraktan uygulama yapılabilen bir üründür. Partiküllü yapısına rağmen partikül çapı 5 mikrondan düşük olduğu için kolay bir şekilde uygulanabilmektedir. Yapraktan uygulama püskürterek yapılırken, kullanılacak oran 250 ml/dekar ya da 100 lt su olacak şekilde ayarlanmalıdır. Sıvı kükürt yapraktan uygulama yönteminde en geç 25 günde bir olacak şekilde uygulanmalıdır. Gerekli görülmesi durumunda 20 günde bir uygulanarak istenilen sonuca ulaşılmaktadır.

Sıvı kükürt Nasıl Yapılır?

Sıvı kükürt yapılışı için öncelikle seyreltme yani sulandırma işlemi yapılmalıdır. Bunun için karışımın hazırlanacağı ayrı bir kap kullanılması hem miktarların hazırlanmasına hem de karşımın iyice karıştırılmasına yardımcı olacaktır. Sulandırma kabına alınan sıvı kükürt miktarının iki ya da üç misli olacak şekilde su katılarak iyice karıştırılmalıdır ve hazırlandıktan sonra en geç 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Şayet bu süre içerisinde kullanılmazsa sıvı kükürtte taşlaşma söz konusu olabilmektedir. Satın alma sırasında yapılan bilgilendirme ve ambalajlarda mevcut olan kullanım şekline uyulmaması durumunda sıvı kükürt fayda sağlamaktan çok zararlara neden olabilmektedir.

Sıvı Kükürt Toprağa Faydaları

Sıvı kükürt toprağa faydaları dışında bitkilere de birçok fayda sağlamaktadır.

  • Toprağın pH düzeyini ayarlar ve toprak ıslahında çok etkilidir.
  • Bitkilerin donma sorununa karşı direncini arttırmaktadır.
  • Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklarından bitkilerin olumsuz etkilenmesini azaltmaktadır.
  • Ekim öncesi kullanılabileceği gibi ekim sırasında da kullanılabilmektedir.
  • Bitkilerin gelişmeleri için her dönemde kolaylıkla uygulanarak kullanılabilmektedir.
  • Bitkilerin kök ve yapraklarında görülebilen mantarlara çok iyi gelmektedir.
  • Toprak ıslahı için organik tarımda kullanılmasına izin verilen ender ürünler arasında yer almaktadır.
  • Topraktaki kireç ve tuzluluk oranını düzenleyerek, kısa sürede düşürme etkisine sahiptir.
  • Bitkilerin sağlıklı bir şekilde erken olgunlaşmasını sağlamaktadır.
  • İz elementlerinin bitkiler tarafından kolay alımını yardımcı olarak ürün veriminin artmasını sağlamaktadır.
  • Bitkilere zarar veren haşere ve böcek türlerinin bitkiye bulaşmasını engellemektedir.
  • Kuraklık karşısında toprağın nemini korumasını sağlayarak toprak direncini arttırmaktadır.
  • Bitkiler içinde gerekli olan vitaminlerden B1 ve H vitaminlerinin yapı taşları olarak bilinmektedir.

Sıvı Kükürt Nasıl Kullanılır?

Sıvı kükürt kullanımı oldukça kolay olmakla birlikte ilaçlama, yağmurlama ve püskürtme sistemlerinde kullanılabilmektedir. Ayrıca sıvı kükürt kullanımı toz kükürt kullanımına göre daha kolaydır ve herhangi bir makine ve alet ya da ekipmana ihtiyaç duyulmaması da uygulama dışında ekonomik anlamda da kolaylık sağlamaktadır.

Sıvı kükürt partiküllerinin çok küçük olmasından dolayı tortu ve çökme gibi olumsuzluklar yaşanmadığı için damlama sulama ve yağmurlama yönteminde sulama memelerini tıkamamaktadır. Astım ya da nefes darlığı gibi solunum yolu hastalıkları olan kişiler toz kükürt kullanımında tıkanmalar yaşarken, sıvı kükürt kullanımı sırasında olumsuzluk yaşamamaktadır. Firmamız tarafından 1,5,10 ve 15 litrelik bidonlarda satışa sunulduğu için taşınması ve depolanması süreç içerisinde nakliyesi de kolay olmaktadır.

Sıvı kükürt birçok bitkiye rahatlıkla uygulanabileceği gibi besin olarak kullanılan kavun, karpuz, marul, zeytin, nohut, sarımsak, soğan, mısır, lahana, kabak, fasulye, şeker pancarı, domates, salatalık, elma, biber, havuç, üzüm, kiraz, ceviz, buğday, arpa, fındık, yer fıstığı patlıcan, patates gibi sebze, meyve ve tahıl üretiminde kullanılabilmektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucunda pamuk bitkisinin yetiştirilmesinde sıvı kükürt kullanımının lif esnekliği ve lif kalitesinde olumlu etkiler yaptığı da gözlemlenmiştir.

Uygulama şekline göre sıvı kükürt kullanımı; yapraktan uygulamada 25 günde bir olacak şekilde 250 gr/dekar ya da 100 lt su, topraktan uygulamada yine 25 günde bir olacak şekilde 500 gr/dekar ya da 100 lt su olacak şekildedir. Aynı şekilde damlamadan uygulama yönteminde de 25 günde bir uygulama 500 gr/dekar ya da 100 lt su olacak şekilde yapılmalıdır. Sıvı kükürt uygulama sonrasında ısıya bağlı olarak 2-3 hafta sonra toprakta ve bitkilerde görülmeye başlanmaktadır.

Toprak pH değeri uygulama için önemli olduğu ideal pH değerine ulaşmadan önce toprak çeşitlerine göre pH değerinin bilinmesi de uygulamanın sonuçlarını görmek açısından önemlidir. Bunun içinde ideal ph değerinin 6.5 olması gerektiği unutulmamalıdır.

Toprak pH                  Kumlu Toprak pH                    Tınlı Toprak pH                        Killi Toprak pH

  7.0 - 8.5                            1.0 - 3.5                                1.5 - 4.5                                      2.0 - 5.0