Toprak için yapılmak istenen ağır metal analizi yöntemleri farklılık gösterir. AAS analizi toprağın bünyesinde bulunana ağır metal elementlerinin yüksek sıcaklığa maruz bırakılarak gaz haline dönüştürülmesi ile bakılması işlemidir. Gaz haline gelen ağır metal elementleri, elektro manyetik ışınların emmesi sağlanarak yapılır. ICP-OES ağır metal analiz yönteminde ise yine ağır metal elementleri yüksek sıcaklığa maruz bırakılır fakat bu defa gaz formuna dönüştürülmez.
Elektron seviyelerini yükseltmek amacı le ısı verilir. Elektronlar kendi seviyelerine düşüş esnasında bir ışık yayacaklardır. Bu ışığı kullanarak ağır metaller tespit edilir. ICP-AES yöntemi ICP-OES yöntemine oldukça benzer. ICP teknolojisi her iki yöntem de kullanılır. Bu yöntemde alınan örnek plazma olarak yükseltilir.
Yükseltilen numunenin incelenmesi ile analiz yapılır. ICP-MS yönteminde yine ICP teknolojisinin kullanıldığı görülür. Bu yöntem ile alınan numune örneği yine yüksek sıcaklık kullanılması ile iyonlarına ayrılır. Ayrılan iyonların incelenmesi ile toprakta bulunana ağır metallerin analizi yapılır.
Atom numarası 20’den büyük olan metalleri kimya bölümü ağır metaller olarak değerlendirir. Ağır metaller canlılar üzerinde istenmeyen yan etkiler ve hastalıklar oluşturabilir. Bitkilerin verim kayıpları yaşamalarına hatta ölümlerine sebebiyet verebilir. İnsanların kanlarında bulunan ağır metaller kansere neden olabilecek etkiye sahiptir. Canlı sağlığının korunabilmesi amacıyla ağır metallerin normal düzeyden fazla bulunmaması gerekir.
Ağır metal analizlerinin yapılmasındaki temel amaç canlı sağlığını güvence altına almaktır. Ziraat alanında yapılacak ağır metal testleri sadece bitkilerin gelişebilmeleri ve sağlıklı olabilmeleri adına değil, aynı zamanda o bitkileri tüketecek olan insan ve hayvanların sağlıkları açısından da oldukça önemlidir. İçerisinde ağır metal barındıran yiyeceklerin tüketilmesi canlıların yaşamını olumsuz anlamda etkiler.
Bu bağlamda bitki yetiştiriciliği başta olmak üzere ağır metal analizleri yaptırılması gerekir. Bitkilerin sulanması amacıyla kullanılacak olan suyun aynı zamanda insanlar tarafından başka amaçlar içinde tüketilmesi sağlığa zararlıdır.
Toprakta bulunana zararlı ağır metallerin elimine edilmesi de aynı derecede önemlidir. Bu bağlamda ağır metal analizleri genel olarak canlı hayatının koruma altına alınması ve olası yan etkiler ya da hastalıklardan ari olabilmeleri amacıyla yapılır.
Ağır Metal Analizi Ne İşe Yarar?
Çeşitli alanlarda iş yapmak mecburiyetinde olan insanların, iş yerlerinde bulundukları çalışma alanları sonrasında herhangi bir hastalığa yakalanmamaları için, maruz kaldıkları ağır metalin ne olduğu ve ne derece maruz kalındığını gösterir. Bu test sonrasında çalışanların sağlık durumları kontrol altına alınabilir. Aksi taktirde mevcut olan ağır metalin bilinmemesi çalışanların hayatlarını riske atabilir. Bu durum iş sağlığı ve güvenliğini yok saymak ya da önem verememek olarak değerlendirilir.
Devlet tarafından yaptırım cezası bulunur. İnsan hayatı yapılacak her şeyden daha kıymetli ve değerlidir. Bu bağlamda özellikle fazla elaman bulunduran şirketlerin ağır metal analizi yaptırmaları gerekir. Ağır metaller vücutta bulunması halinde insan sağlığını önemli derece de etkiler. Bu bakımından kan değerlerinin temiz olması istenir.
Kanda ağır metal oluşumu, kanın dolaşım sistemi mekanizması olduğu düşünüldüğünde, tüm vücut organlarını etkileyebilir. Örneğin akciğer rahatsızlıkları durumunda kan da ağır metal bulunması söz konusu olabilir.
Bitki üretimi için bakılacak ağır metal analizleri, bitkilerin yeterli elementleri alabilmeleri adına ve zararlı metallerden uzak tutulmaları adına çok önemlidir. Bitkilere verilen sularda ağır metal bulunması durumunda bitki ölümü gözlenebilir.
Bitki ve toprak istenen verimi sağlayamayacaktır. Aynı insanlarda olduğu gibi bitkilerde de hastalıklar görülecektir. Ağır metal analizi bitkiler için kullanılan suyun içeriği hakkında bilgi vereceği için olası bir aksilikte bitki sularının değiştirilmesini ve verimin artırılmasını sağlayacaktır.
Ağır Metal Analizi Nasıl Yapılır?
Ağır metal analizinin yapılabilmesi adına birkaç yol izlenebilir. Bu yolları şu şekilde açıklamak mümkündür;
Ağır metal analizi şirket bünyesinde yaptırılabileceği gibi kişi bazında da yaptırılabilir. Ziraat uygulamaları için ağır metal analizi yapılması durumunda bitkilere verilen su ve bitkilerin bulundukları topraktan örnekler alınarak laboratuvara gönderilir. Ağır metaller kullanılan sularda bulunabileceği gibi toprak tarafından da ihtiva ediliyor olabilir. Bu bağlamda hem kullanılan suya hem de mevcut toprağa baktırılması tarım işi ile ilgilenenler için avantaj sağlayabilir.
Ağır metal analizi fiyatları bakılacak metallerin türlerine göre ve adedine göre farklılık seyredebilir. Bakılacak ağır metal insan vücudunda farklı su ve toprak bünyesinde farklılık gösterir. Aynı zamanda insan vücudu için bakılacak olan ağır metal analiziyle ziraat amaçlı bakılacak olan ağır metal analiz fiyatı da değişim gösterir.
Bu bağlamda metal analizi yaptırmak isteyenlerin hangi metal analizi yaptıracaklarını bilmeleri gerekir. İnsanlar için bakılacak olan ağır metal analiz testleri hastane ortamlarında gerçekleştirilebilir.
Fakat bitkiler için su ve topraktan alınan örnekler bilir kişiler tarafından alınarak laboratuvar merkezlerine götürülmektedir. Tarım ile uğraşan kişilerde baktırmak istedikleri bölgeden bir numune alarak test merkezlerine götürebilirler. Kişilerin örneği kendilerinin alıp götürmesi ile uzmanların gelerek almaları arasında da fiyat farkı olabilir.
Yapılacak analizin gübreler üzerinde olması da yine fiyatları değiştirebilir. Bu bağlamda ziraatçinin ne üzerine analiz yaptıracağını biliyor olması onun için avantajlı olacaktır. Ağır metal analizi yapılacak yönteme göre de farklı fiyatlar gösterebilir. Analizi gerçekleştirmek amacıyla birden fazla yöntem kullanılır.